Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Nákup elektromobilu: Pět věcí, kvůli kterým poté budete na spalovací motor vzpomínat se slzou v oku. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Nově přidané názory se na webu objeví až po schválení redakcí.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
Jura Jurax (neregistrovaný)
Článek opomněl ještě jednu podstatnou nevýhodu. Cenu samotného elektromobilu (ta je cca dvojnásobná proti ceně srovnatelného vozu zvlášť u aut malých a nižší střední třídy. Proč Škoda přestala dělat elektrické Citigo? Protože se u tak malého vozítka nedá skrýt cena akumulátoru, jež je prodraží zhruba na dvojnásobek. To si nikdo nekoupí, pokud mu zůstane možnost svobodné volby. Přitom právě malé městské elektrovozíky ještě mají jistou logiku. U velkých a drahých aut se ty statisíce za akumulátor líp ztratí. Ovšem jezdit na nákup 10 km do hypersuper pomalu dvoutunovým tankem za jedenapůl melounu taky není optimální a ne každý na to bude mít. Sekundárně je zatím též otázkou, jak velkou cenu bude mít elektrická ojetina. A jak drahé bude povinné ručení a pojištění. Nižší nez u klasiky bude stěží. Dál cena energie. Pro toho, kdo nemůže nabíjet v garáži ze zásuvky nebo ve firmě, co to dává jako bonus, se energie i přes všelijaké karty prodraží až natolik, že je srovnatelná s cenami energie z benzínu či nafty, i když ty jsou navíc zatíženy spotřební daní. A elektřina se s rozvojem elektromobility slevňovat nebude, naopak díky zeleným nápadům její cena poroste, jak ostatně pozorujeme už dnes. A pokud při masovém nasazení elektromobility a tedy poklesem výběru spotřební daně z benzinu a nafty někoho napadne tu daň uvalit na elektřinu, bude to zajímavé. Takže i výhoda levnějšího provozu začne mizet. No a s rozšířením elektromobility začnou mizet i dotace ať přímé, tak dotace do výhod elektromobilů - parkování gratis, odpuštění dálniční známky etc. A hotely a nákupní centra si taky dobíjení zadarmo na svých parkovištích rozmyslí. Ergo - výhody elektromobility, jsou-li vůbec jaké, začnou rychle mizet, kdežto nevýhody zůstanou. Ovšem zvítězíme v boji se zločinným kysličníkem a planeta bude spasena! Díky zeleným magorům, ale za naše peníze :-(