mestax (neregistrovaný)
Hodně těch nevýhod se dá vyřešit zdokonalením vlakové přepravy. Já si dovedu představit, že po pár stovkách km (prosvištěných vysokou rychlostí) vylezu z vlaku odpočatý, najedený, popř. s vyřízenými maily, šupnu do přichystaného el. pohybovátka z půjčovny a dorazím do cíle. Podobně to může fungovat i ve spojení s letadly (až na tu jejich nevyřešenou ekologii). Pak by opravdu nemělo smysl lpět na obřích dojezdech a vysokých rychlostech. Jenom je škoda, že já už u toho asi nebudu, jakkoliv se pokrok zrychluje. Ale mladým to přeju.
Af (neregistrovaný)
Hm, tak si predstavuju jak jedu vlakem z Prahy nekam do Italie na lyze. Mam s sebou 2 kufry, 2 bagly s lyzema a treba batuzek s notebookem. S tim vsim se hrnu na hlavak, pak pri vystupu to vsechno presouvam do pujceneho auta a teprve jedu k ubytovani. V osobni preprave v tuto chvili ma smysl pouze ve mestech a primestske doprave, pak velky smysl dava v rozvazkove sluzbe vseho druhu. Prepravy velkych nakladu na velke vzdalenosti je potreba presunout na zeleznici. Omezit vyrobu a transport vyrobku sem a tam ( typicky vyroba aut nekde v Koreji a nasledny transport po mori do Evropy) a hned mame dvojcifernou usporu v emisich....
Michal Stehnij (neregistrovaný)
Korejci vyrábí auta prodávaná v Evropě, tamtéž. Nebo, aspoň jejich většinu. Stejně tak Japonci, až na Mazdu. Jaké emise tak máte na mysli? Tady jde o to, že minimálně dnes je elektromobil drahou hračkou pro pár vyvolených. Pokud se v dohledné době nesníží jejich cena na úroveň 400 - 500 k Kč u aut velikosti Octavie, je bezpředmětné se o nich bavit jako o alternativě. O tom, že se musí zvýšit dojezd (I u těchto levných modelů) na úroveň dnešních spalováků je jasné. Pokud tedy automobilky nechtějí masivně propouštět a auto nemá být jen výsadou několika vyvolených. K tomu zatím vývoj směřuje. Na takovém stavu věcí není nic pozitivního. To je to nejhorší.
Filip (neregistrovaný)
Elektromobilita je schudna pro běžné bohaté lidi co jezdí kolem komína a občas si vyrazí někam dál. Pokud vás auto živí, jezdíte s dodávkou, jezdíte na čas a pod penále a jezdíte štreky tak se s tím rozlučte, současné technologie elektromobility neumí nahradit efektivitu dieselu a to ani vzdáleně. Eletrododavka typu Sprinter si při rychle dálniční jízdě v plném komfortu vezme klidně 40kWh na 100km a baterie málokdy překročí 60kWh včetně rezerv. Přičtěte pak stáří, časté používání rychlonabijecek a je vymalováno
Mart (neregistrovaný)
Vy jste jediný kdo si to může dovolit. Vám auto vydělává - prostě zvednete ceny. Pokud je zvednou ze stejného důvodu všichni ostatní tak kromě inflace a celkového poklesu životní úrovně pro všechny se vám osobně nic nestane. Obyčejný člověk kterému auto nevydělává ale potřebuje se dostat do práce má smůlu.
Franta (neregistrovaný)
Milý pane, jakékoliv peníze Vám nenabijí prázdné aku v té dodávce. Když najedete denně stovky kilometrů, tak není šance na dobití. Není kdy. Zeptejte se těch kurýrů, co obnáší jeden den. A to naní žádná pohodová a ani eko jízda, je to na minuty.
Jaroslav T (neregistrovaný)
Jezdím jako obchodní zástupce po 1/2 ČR a věčně musím bojovat s časem. Především díky provozu a 4-5 tis. km která za měsíc najedu. . O dovolených jezdíme s celou rodinou na zimu lyžovat do Alp či Dolomitů a na léto většinou chodit či na kola po Čechách a po Slovensku. Tedy běžně naložené auto se 4 osobami a cesty na dojezdy v řádech stovek km. S ohledem na současný dojezd a současnou životnost baterí je pro moje potřeby (pracovní i volnočasové) využití EV nebetyčný nesmysl. Na nějakou nenávist tedy není žádné místo protože byla zcela vytlačena nepoužitelností EV.
Martin R. (neregistrovaný)
Nevím, odkud autor elektromobil viděl či neviděl. Ale hodnotí současné (ale i ty v blízké době chystané) bateriové elektrovozy poměrně pravdivě, i když v porovnání s každodenní realitou ještě velmi mírně, skoro pozitivně. Naše firma začala s pořizováním elektroaut již před několika lety, a má jich dnes již celou řádku (několik různých modelů). Naštěstí stále i dost "spalováků" a pár hybridů. Několikaletá provozní zkušenost u firmy, která naprostou většinu vozů nemá na popojíždění po městě a okolí, není výsledná zkušenost příliš pozitivní. Pokud bych měl napsat podobný článek na základě našich zkušeností, byl by článek mnohem kritičtější! Má-li firma k dispozici dostatek nabíjecích stojanů a provozuje-li elektroauta po městě a blízkém okolí, je to již použitelné, a z hlediska omezení exhalací v rámci městské aglomarace a okolí dává to i smysl. Pokud ale naprostá většina aut pravidelně/často "lítá" na střední až velké vzdálenosti, vše se výrazně mění v neprospěch elektrovozů. Problematický dojezd, dobíjení, spolehlivost, ... :-( I kdyby ty vozy nestály mnohem více než srovnatelné vozy se spalovacími motory, ale byly cenově zhruba na jejich úrovni, byl by to i tak nesmysl. Reálnými provozními či ekonomickými důvody nelze pořízení elektroaut odůvodnit. Ve skutečnosti příliš neobstojí dokonce ani z hlediska ekologie.
Laco li (neregistrovaný)
A další nevýhoda je servis. Ač se mluví o jednoduchosti,opak je pravdou. Elektro bude vyžadovat jen drahý zn.servis. Že bude závad méně je absurdní představa. Stačí rozbitý jeden modul a auto za 1.04mil.kč stojí,nebo se nedobije a servis si mne ruce.Jako realita u 6 let starého auta s 90tkm 4x nový nabíjecí kabel, druhá domácí nabíječka, 1x nabíjecí zásuvka, modul hlídání teploty a stavu baterie, modul který odstavil rychlé dobíjení. Něco v záruce, něco po,a to po už vyšlo přes 55tkč. Elektro do a kolem města super,ale servisně to nejdražší. Po 90tkm u malého spalovacího auta znáte jen pravidelný servis. Až se kousne motor nebo baterie je vymalováno úplně. A servis po např.5ti letech u větších aut typu Tesla S/X, Enyaq,EV6 nebo nově Rovina? Lidi střední vrstvy budou platit jen leasing, servis a drahou energii, na zážitky jim finance nezbydou. Cpát lidem do hlavy,jak vlastně „chtějí" sdílet nebo si platit pronájem je směšné, lidé od stvoření chtějí vlastnit,je to přirozené. Bydlet v nájmu,auto sdílet,najímat aj. placení služeb... lidé budou ovce,budou „někomu"patřit, budou na někom,kdo to vše vlastní závislý a ten s nimi bude hýbat jak chce. To je svoboda? Ale ovcím vyhovuje být ve stádě,dostanou nažrat a užitek jde pasáčkovi...
Franta (neregistrovaný)
Na inzertním Sauto je stálá nabídka cca 300 ks ojetých elektrovehiklů. Několik let staré, najeto i pár desítek tisíc, bez chybičky, ceny začínají někde okolo 200tkč. No nekupte to.. A kupodivu je nikdo nekupuje. Proč asi? Častý argument, že vyšší pořizovací cena se po letech vyplatí levným provozem .. no asi se někde vloudila chybička.
R (neregistrovaný)
T. (On) má pravdu. Článek je jedna velká lež. Ověřitelný fakt je samotný elektromobil. Nikdo z místních ani autor neviděl elektromobil ani z rychlíku. Pujče si např. Hyunday Kona, nebo Ioniq5, nebo VW ID3,4, nebo do města Citogo. A po pár dnech poznáš že článek je lež. Redakce potřebuje klikání protože reklamy. A co jiného použít než populární trolení vůči elektromobilům? Úspěch zaručen...
TM (neregistrovaný)
Vždy hledejte pravdu někde uprostřed...Elektromobilita má smysl pouze na krátké vzdálenosti a město... Výhody spalovacích motoru jsou bezesporu v přepravě nakladu na velké vzdáleností...Určitě se najede místo v budoucnu pro oba pohony...
Petr (neregistrovaný)
Njn, bohatí si to užijí a nějaké ty "banální" nedostatky se dají pomocí peněz vždy překlenout. A kolik těch lidí z populace si to užívat bude ? 20-30%...?? Nicméně vývoj stále pokračuje a i tyto nedostatky SNAD dříve či později budou odstraněny, ale Green Dealové změny jsou prosazovány s takovou rychlostí, až bezhlavou a hysterickou, že na nějakou delší dobu bude většina lidské populace uvedena v chaos a radikální snížení životní úrovně. "Green Deal čili Zelený Úděl". Již sám název tohoto procesu to předpovídá. Jen jsem zvědavý, a v každém případě se tomu obávám, zda budou probruselské vlády a především berlínský Brusel sám, schopní mírovým a humánním způsobem předcházet destruktivním sociálním nepokojům ze strany té většiny, která nemá a nebude mít tu možnost "si to užívat". Zelená, silou prosazovaná hysterie vyvolá reakci a z toho, jak vládnoucí i v pozadí stojící skupiny postupují, lze (zatím) vyvodit, že dříve či později k ní dojít musí.
Radek (neregistrovaný)
Osobně patřím k typu uživatelů aut, tzv. dinosarů. Tedy jezdím několikrát ročně na expedice převážně tam, kde není moc cest a lidí, tedy hory Ukrajiny, Gruzie, Bosny, Albánie, Rumunska pod. Čím déle nevidím civilizaci, tím lépe. Nedokáži si zatím tak nějak představit to absolvovat s elektromobilem. Prakticky je to nereálné. A to nemluvě o tom, že když jsem zrovna doma, zapřáhnu 3,5t bagřík za auto, např. Jako třetí auto do rodiny, jako nákupní tašku do města, proč ne, nejlépe k domu s FVE..., ale to by muselo stát jiné peníze.
kp (neregistrovaný)
To co může přejet Afriku z konce na konec, tedy včetně terénu, tak to je auto. To co může popojíždět od jednoho butiku k druhému je e-to. 1.e-to, které přejede skutečnou Afriku má snad naději. Zbytek, z hlediska řadového uživatele, tedy ne jenom pouhopouhého fanouška e-t jsou pouhé nesmysly. Zákazy od roku 2035 a pod. jsou velice zajímavé, zvláště s porovnáním průměrného věku aut, která jsou v současné době v tomto státě v provozu. Vždycky se nová technologie zaváděla postupně, a tak jak se osvědčovala, tak se také rozšiřovalo její masové použití v praxi. Opačný postup zavání omezenou mozkovou kapacitou osob, které jsou iniciátory aktivistického přístupu k něčemu, co od základu hrozí změnit prakticky všechny podmínky života na této planetě.
Jura Jurax (neregistrovaný)
Článek opomněl ještě jednu podstatnou nevýhodu. Cenu samotného elektromobilu (ta je cca dvojnásobná proti ceně srovnatelného vozu zvlášť u aut malých a nižší střední třídy. Proč Škoda přestala dělat elektrické Citigo? Protože se u tak malého vozítka nedá skrýt cena akumulátoru, jež je prodraží zhruba na dvojnásobek. To si nikdo nekoupí, pokud mu zůstane možnost svobodné volby. Přitom právě malé městské elektrovozíky ještě mají jistou logiku. U velkých a drahých aut se ty statisíce za akumulátor líp ztratí. Ovšem jezdit na nákup 10 km do hypersuper pomalu dvoutunovým tankem za jedenapůl melounu taky není optimální a ne každý na to bude mít. Sekundárně je zatím též otázkou, jak velkou cenu bude mít elektrická ojetina. A jak drahé bude povinné ručení a pojištění. Nižší nez u klasiky bude stěží. Dál cena energie. Pro toho, kdo nemůže nabíjet v garáži ze zásuvky nebo ve firmě, co to dává jako bonus, se energie i přes všelijaké karty prodraží až natolik, že je srovnatelná s cenami energie z benzínu či nafty, i když ty jsou navíc zatíženy spotřební daní. A elektřina se s rozvojem elektromobility slevňovat nebude, naopak díky zeleným nápadům její cena poroste, jak ostatně pozorujeme už dnes. A pokud při masovém nasazení elektromobility a tedy poklesem výběru spotřební daně z benzinu a nafty někoho napadne tu daň uvalit na elektřinu, bude to zajímavé. Takže i výhoda levnějšího provozu začne mizet. No a s rozšířením elektromobility začnou mizet i dotace ať přímé, tak dotace do výhod elektromobilů - parkování gratis, odpuštění dálniční známky etc. A hotely a nákupní centra si taky dobíjení zadarmo na svých parkovištích rozmyslí. Ergo - výhody elektromobility, jsou-li vůbec jaké, začnou rychle mizet, kdežto nevýhody zůstanou. Ovšem zvítězíme v boji se zločinným kysličníkem a planeta bude spasena! Díky zeleným magorům, ale za naše peníze :-(
Jan Jíra (neregistrovaný)
Jako chápu, že na dojíždění do práce to auto fakt není. Tedy pokud nepracujete v Praze, Brně nebo obecně velkých městech. My jsme měli v práci jeden služební elektromobil a když jsem viděl, jak se točí hodiny po tom, co jsem ho připomněl na nabíječku, tak si nedovedu představit, že by tohle dotoval třeba zaměstnavatel. No a těch nabíječek v regionech prostě není tolik, aby to uživilo elektromobily ve velkém. ;-) Teda nabíječky u benzinek. Nepředpokládám, že někdo pojede nabíjet třeba k novém McD na hradecký Březhrad. ;-)