Vlákno názorů k článku Na dálnici 140 km/h? Je to cesta správným směrem, čeká nás ale hysterie od Jakub Kováč - Opomíjite jeden důležitý fakt a to je, že...

Jakub Kováč (neregistrovaný)
Opomíjite jeden důležitý fakt a to je, že 130km/h je na německých dálnicích doporučená rychlost a když se v Německu stanete účastníkem dopravní nehody v okamžiku, kdy jste jel rychleji než 130km/h, pojišťovna viníka Vám může odmítnout plnění škody. Obecně nejsem proti zvýšení limitu na cca 140-160 na určitých úsecích, např. úsek D1 Lipník - Bělotín, což je přehledný 6-ti proudový úsek, ale to bychom my Češi museli chápat rozdíl v přilnavosti pneumatik za sucha a mokra, případně na sněhu a opatřit dálnice proměnným dopravním značením, které by museli následně řidiči respektovat, tak jako je to v Německu nebo Rakousku, kde při silném dešti okamžitě všichni zpomalí a přizpůsobí rychlost stavu vozovky. Celkově by se musela snížit agresivita, která rozhodně není tak zlá, jako třeba v Polsku, ale obecně zde máme velké procento řidičů, kteří se považují za vládce dálnic a ostatní řidiče považují za překážky, které je lepší z cest odstranit. Nicméně věřím, že se situace pomalu zlepšuje. V neposlední řadě je třeba zmitit hluk, který ve 160km/h značně převyšuje ten ve 120km/h, což si mnozí z nás rovněž neuvědomují a argument, že se lidé z míst k dálnici přilehlým mohou odstěhovat, do jisté míry vystihuje odstavec předcházející, zamyšlející se nad toleranci a sounáležitostí českých řidičů.
Michael (neregistrovaný)
Absolutne souhlasim s pasazi o hluku a toleranci nekterych ridicu k ostatnim ucastnikum silnicniho provozu, ale zaroven souhlasim se zrusenim maximalni rychlosti a prevzetim systemu z nemecka. Podle me, dokud se lidi(a tim myslim i cyklisty a chodce ve meste) nebudou navzajem respektovat (mozna i trochu bat druhych) tak se nic nezmeni.. Zazil jsem spoustu situaci, kdy mi pred cumak na dalnici ve 130 vletel typek v nejaky dacii v 80 a jeste se divil ze mi to vadi... To nema nic spolecneho s maximalni rychlosti, ale s koncentraci a respektem k tomu co se deje okolo. Ne ze by se mi to v Nemecku nestalo, ale je toho VYRAZNE mene, nez u nas. Kazdopadne spis dokud se lidi nebudou respektovat navzajem, tak si muzou zakonodarci schvalovat co chteji. Jak kdysi bylo nekde napsano: ridicak by se mel brat lidem co na normalni suche silnici 1 tridy neumi jet 90. At uz mene, nebo vice..