Místo walkmana elektromobil. Sony představilo své historicky první auto

07.01.2020
přidejte názor
  • Koncept elektrického auta s pohonem všech kol se ukázal na výstavě CES

  • Sedan je designem podobný Tesle Model S nebo Porsche Taycan

  • Palubní desku nahradila velká obrazovka, nechybí luxusní audio

Japonský technologický gigant Sony představil své první auto v historii. Jde o koncept jménem Vision-S a s pravděpodobností blížící se jistotě se nikdy nedostane do sériové produkce. Firma zaměřená hlavně na výrobu spotřební elektroniky na něm totiž chce ukázat své schopnosti na automobilovém poli.

Jak aktuální trendy velí, Vision-S je elektromobil. Už díky svému designu by se mohl postavit po boku Tesly Model S nebo Porsche Taycan, jakkoliv se zdá být méně zajímavý nebo zapamatovatelný. Auto má ale i odpovídající pohon. Je vybaveno dvěma elektromotory o výkonu 200 kW (268 koní), každý je určen pro jednu nápravu. Jde tedy o paralelní čtyřkolku. Koncept zrychlí z nuly na 100 km/h za 4,8 sekundy a jede maximálně 240 km/h. O dojezdu se nehovoří.

Elektrický Mercedes-Benz EQC nejde na odbyt. V Německu se zaregistrovalo jen 55 kusů
Přečtěte si také:

Elektrický Mercedes-Benz EQC nejde na odbyt. V Německu se zaregistrovalo jen 55 kusů

Sony samozřejmě muselo předvést i pořádnou výbavu moderními technologiemi. Auto má celkem 33 senzorů, které monitorují lidi a předměty nejen vně vozu, ale i v kabině. Ta je čtyřmístná, přičemž zadní pasažéři mají k dispozici velké obrazovky pro zábavu. Palubní deska je v podstatě celé tvořena displejem, zpětná zrcátka nahrazují kamery. O kvalitní zvuk při přehrávání hudby se pak stará soubor reproduktorů Sony 360 Reality Audio, které jsou rozesety po celé kabině včetně sedadel.

Japonci na projektu spolupracovali s celou řadou zvučných jmen v oboru. Podepsaly se tak na něm firmy jako Nvidia, Continental, Bosch, ZF nebo Qualcomm. Platformu pro celé auto pak vyvinuli v rakouské Magna Steyr, tedy společnosti, která vyrábí například Jaguar I-Pace nebo Mercedes-Benz třídy G. Sony Vison-S se ukazuje na výstavě spotřební elektroniky CES v Las Vegas, určitě se ale objeví i na dalších akcích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?