Místa měření rychlosti: Podívejte se, kde na vás dnes bude policie čekat s radarem

24.03.2022
přidejte názor
Autor: Tiskový servis Škoda Auto
  • Ve čtvrtek 24. března probíhá další ročník akce Speed Marathon 

  • V rámci této dopravně bezpečností akce vyrazí policie měřit rychlost na místa, která vytipovala veřejnost 

  • Měřit se bude po celé republice, celkově chce policie kontrolovat rychlost na více než 900 místech

  • Nedodržování maximální povolené rychlosti není z pohledu bezpečnosti provozu problém, ale dobře se kontroluje

Ve čtvrtek 24. března bude probíhat sedmý ročník akce s názvem Speed Marathon. V praxi to znamená, že policie vyrazí hromadně měřit maximální povolenou rychlost. Ta se bude kontrolovat v obcích i mimo obec po celé České republice. Stejně jako v předchozích ročnících, také letos dávala veřejnost tipy na místa, kam by policie měla vyrazit.

Letos se policii sešlo celkem 7711 tipů na různé lokality. Mezi nimi se opět objevily tipy například na měření rychlost na přistávacích drahách ruzyňského letiště, v Praze na Vltavě nebo na měření rychlosti lanovky na Petřín. Policie z bezmála osmi tisíc lokalit nakonec vybrala zhruba 950 míst. Jejich přesný seznam najdete v galerii pod článkem.

Ani v roce 2021 nebylo překračování maximální povolené rychlosti problémem. Přesto je i letos pro policii měření rychlosti prioritou
Přečtěte si také:

Ani v roce 2021 nebylo překračování maximální povolené rychlosti problémem. Přesto je i letos pro policii měření rychlosti prioritou

Oficiálním cílem této akce je snížení dopravní nehodovosti, zvýšení plynulosti a samozřejmě také vyšší bezpečnost. Snahou údajně není odhalit co nejvíce přestupků, „ale upozornit na rizika, která sebou nedodržování rychlosti přináší a má za následek každoročně tisíce  dopravních nehod a desítky zmařených lidských životů,“ píše policie ve své tiskové zprávě.

Policie ale v podobných případech konstantně zaměňuje pojem „nepovolená rychlost“ za „nepřiměřená rychlost“ a dělá to i tentokrát. Kvůli překročení maximální povolené rychlosti se nehody dějí minimálně, dějí se kvůli rychlosti nepřiměřené. Pravidelně to potvrzují policejní statistiky, jako například ta z letošního ledna. Nepřiměřená rychlost byla jako příčina uvedena u 1406 nehod, což představuje podíl 23,3 % ze všech lednových nehod. Daleko větším problémem z pohledu bezpečnosti provozu je nesprávný způsob jízdy. Tato příčina za letošní leden způsobila 3803 nehod (62,9 %).

Pro úplnost, akce Speed Marathon neznamená, že policie bude celý den měřit na všech 950 místech. Hlídky se budou mezi jednotlivými lokalitami průběžně přesouvat.


Speed Marathon 2022: Místa měření rychlosti podle krajů
Pro zvětšení klikněte na „všechny fotografie“, vyberte požadovaný kraj, klikněte na obrázek pravým tlačítkem a dejte „Otevřít obrázek na nové kartě“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?