Mercedes připravuje brutální hybrid V8 pro modely AMG. Bude mít 800 koní

11.05.2018
1 nový názor
Autor: Redakce
  • Mercedes chystá šílený plug-in hybrid s výkonem přes 800 koní

  • V současnosti je nejvýkonnější systém Porsche, který nabídne 680 koní

  • Mercedes pro AMG vyvíjí nové odlehčené akumulátory

Automobilce Porsche titul nejvýkonnějšího sériově vyráběného hybridu v „běžném“ autě nevydrží věčně. Kombinace osmiválce a elektromotorů v modelu Panamera Turbo S E-Hybrid sice nabízí dechberoucích 680 koní výkonu, ale Mercedes připravuje něco ještě většího, respektive silnějšího. Jeho osmiválcový plug-in hybrid má nabídnout více než 800 koní.

Podobně šílená kombinace pohonu se představila v konceptu čtyřdveřového sedanu AMG GT, ale do sériové výroby se nakonec plug-in hybridní systém o výkonu 600 kW (816 k) nedostal. Ovšem šéf Mercedesu-AMG Tobias Moers v rozhovoru pro Digital Trends potvrdil, že tenhle systém jednoho dne pod kapotu Mercedesu dorazí.

Doporučujeme: Mercedes-AMG 63 S kombi vs. Porsche Panamera Turbo Sport Turismo: Supersporty v přestrojení

Moers nespecifikoval technické detaily, ale s největší pravděpodobností půjde o kombinaci čtyřlitrového dvěma turby přeplňovaného osmiválce a sady elektromotorů. Vedle elektromotoru mezi motorem a převodovkou zřejmě AMG využije systém s elektromotory také na nápravách pro účinnější vektorování točivého momentu. Rekuperovaná elektřina bude použita i k pohonu elektrického kompresoru.

I když půjde o plug-in hybrid, dojezd na elektřinu bude jen asi 20 km. Mercedes sice vyvíjí vlastní odlehčený akumulátor, ale právě velká hmotnost baterií bude pro AMG dost omezující. Proto budou relativně malé s omezenou kapacitou. AMG také pečlivě ladí zvuk auta v elektrickém módu.

Pokud jde o očekávanou dynamiku, tak s pohonem všech kol by sedan s výkonem 800 koní mohl akcelerovat na 100 km/h za zhruba tři sekundy. Nejvyšší rychlost by klidně mohla ležet za hranicí 340 km/h. Slibované parametry každopádně vypadají velice lákavě, zejména pokud si je představíme v nějakém rodinném kombíku.

  • Našli jste v článku chybu?