Mazda pomalu odhaluje interiér svého prvního masového elektromobilu

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Elektrická Mazda se poprvé ukáže 23. října na tokijském autosalonu

  • Ve skutečnosti však nejde o první elektromobil Mazda

  • Interiér je z větší části tvořen trvale udržitelnými materiály

Světová premiéra plně elektrického modelu značky Mazda se blíží. Už 23. října se návštěvníci tokijského autosalonu dočkají jeho odhalení. Sluší se však dodat, že elektrická novinka z dílny Mazdy není úplně prvním elektromobilem tohoto výrobce. Tímto titulem se pyšní Mazda2 z roku 2012, která však vznikla v počtu pouhých 100 kusů. Šlo o zkušební sérii pro vybrané zákazníky, kdy Mazda, podobně jako MINI, testovala elektrickou pohonnou jednotku v reálném provozu.

Video odhaluje volič automatické převodovky a otočný ovladač palubního systému
Interiér elektromobilu bude plný trvale udržitelných materiálů, slibuje Mazda

Jak bude „zoom-zoom“ elektromobil vypadat, zatím nikdo mimo automobilku neví – testovací muly jsou šikovně maskovány karoserií modelu CX-30. Mazda však uvolnila upoutávkové video, které poodhaluje některé detaily interiéru. Vidíme v něm středovou konzolu s otočným ovladačem infotainmentu (Mazda jako jedna z mála automobilek nesází jen na levnější, ale ergonomicky méně vhodné dotykové ovládání) a čalounění z udržitelných materiálů.

Elektrická Mazda dorazí k prvním zákazníkům příští rok s prozatím blíže neurčenou technikou. Testovací prototypy označované jako „e-TPV“ (Electric Technology Prove-Out Vehicle) pohání 105kW elektromotor s nejvyšším točivým momentem 265 Nm. Energie je uložená v 35,5kWh akumulátoru. Dojezd není momentálně znám, ale vzhledem ke kapacitě baterie určitě nebude trhat rekordy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?