Mazda do Tokia přiveze svůj první elektromobil. A to hned se dvěma typy pohonu

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Prototypy se ukrývají pod karoserií nové Mazdy CX-30

  • Výkon by měl dosahovat 105 kW

  • Mazda současně také variantu s tzv. prodlužovačem dojezdu v podobě malého Wankelu

Mazda, která se zatím k trendu elektrifikace stavěla spíše zdrženlivě, brzy představí svůj vlastní elektromobil. Stane se tak na říjnovém autosalonu v Tokiu. Do prodeje by elektrifikovaná novinka měla zamířit hned zkraje nového roku.

Nový elektromobil se prozatím ukrývá pod kapotou nového městského crossoveru Mazda CX-30, nicméně sériový elektromobil bude svébytným modelem se zcela novou karoserií. Maskované prototypy využívají 35,5kWh akumulátor a elektromotor s parametry 105 kW/265 Nm.

Opravdu přichází konec dieselových motorů? Ne, Mazda vyvíjí nový naftový šestiválec
Přečtěte si také:

Opravdu přichází konec dieselových motorů? Ne, Mazda vyvíjí nový naftový šestiválec

Přestože je Mazda členem konsorcia, ve kterém od roku 2017 společně se Subaru, Suzuki a společností Denso vyvíjejí elektromobily, do Tokia přiveze automobil, který si zkonstruovala sama.

Elektromobil Mazda bude v nabídce ve dvou provedeních – jako čistý elektromobil a s tzv. prodlužovačem dojezdu REX (Range Extender). Prvně zmíněný model zamíří na japonský, evropský a čínský trh, kde zákazníkům stačí menší dojezd, zatímco v USA a ostatních trzích zákazníci žádají větší garantovaný dojezd. Očekává se, že malý spalovací motor, které zde zastává roli generátoru elektřiny, bude Wankel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?