Kvíz: Auta Východního bloku byla denním chlebem československých motoristů. Dokážete je podle fotky poznat i dnes?

31.01.2024
1 nový názor
Autor: GAZ, archiv automobilky

Někteří vzpomínají na vozy východní produkce s jistou nostalgií, fakt je ale ten, že většinou šlo o zastaralá auta dost zaostávající za produkcí západní. Dokážete je podle fotky poznat ještě dnes? 

Auta východní produkce své kouzlo měla a pro mnohé asi mají dodnes. Je to nostalgie a vzpomínka na časy dávno minulé. V našich končinách se z některých z nich staly doslova ikony prodávané za absurdní částky, mnohdy ale šlo spíše o zastaralé krámy, se kterými museli motoristé jezdit z povinnosti, protože se tu nic lepšího prostě neprodávalo. 

Byla to zvláštní doba, kdy zdejší zřízení házelo klacky pod nohy všem chytrým a šikovným lidem. Nezřídka se stalo, že českoslovenští konstruktéři přišli se zajímavými a moderními řešeními, jenže rozhodující slovo měli nekompetentní soudruzi. 

Socialistická auta, která byla (aspoň v něčem) lepší než ta „západní“
Přečtěte si také:

Socialistická auta, která byla (aspoň v něčem) lepší než ta „západní“

Ti buď vůbec daný projekt neschválili, jak se to stalo třeba se Škodou 720, nebo schvalovali tak strašně dlouho, že auto ve výsledku dorazilo na trh s mnohaletým zpožděním a zastaralé bylo už ve chvíli, kdy se teprve začalo prodávat (viz Škoda 1203). 

V aktuálním kvízu si na tuhle dobu a auta z Východního bloku zavzpomínáme. Připravili jsme pro vás desítku fotek, na kterých jsou povětšinou dobře známe modely. S některými bychom s chutí jezdili ještě dnes, na jiné bychom zase nejradši zapomněli. Klíčovou otázkou ovšem je, zda dokážete správně určit všech deset vozů. Zvládnete? 

KVÍZ: Poznáte legendární auta Východního bloku?

Dle mého názoru jde o Tatru 77 a ne Tatru 87, patrné je to dle poklic na kolech a zejména právě té zadní části, kdy jsou delší nasávací otvory a jednoduchý nárazník.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?