Kupte si zrenovované Porsche 962 za 29 milionů. Ta cena je skvělá!

13.07.2017
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Porsche 962 je slavná závodní ikona

  • Jezdili s ním takoví velikáni jako Derek Bell a Jacky Ickx

  • Prodávaný kus za sebou moc slavnou historii ale nemá

  • Díky tomu se nabízí za mimořádně příznivou cenu

Když se na trhu ojetin objeví auto, které má za sebou slavnou historii (například s ním jezdila nějaká celebrita nebo vyhrálo Le Mans, případně kombinace obojího), cena vždycky vylétne do neskutečných výšin. Tohle závodní Porsche 962 z roku 1986 ale moc slavnou historii nemá. I proto je cenovka velice výhodná. Aukční dům JamesEdition ji stanovil na 1 250 000 dolarů (asi 29 milionů korun). Když se na prodej objeví nějaké slavnější Porsche 962, pohybuje se cena spíše kolem dvou milionů dolarů.

Porsche 962 (5) Prodávané Porsche 962 má modernější monokok. Závodilo hlavně v USA a dojelo si pro třetí místo při čtyřiadvacetihodinovce v Daytoně
Porsche 962 (14) Místo původního motoru 2,8 l je vzadu šestiválec 3,2 l s novějším vstřikováním. Kvůli pravidlům muselo mít auto restriktor, teď už ho nemá

Auto bylo v roce 1986 a vychází z návrhu monokoku FABCAR, který byl pevnější než původní trubkový rám od Porsche. Automobilka pak výrobu amerických speciálů IMSA přenesla právě na společnost FABCAR, která měla na starosti výrobu i tohoto prodávaného kusu.

Vůz má výrobní kód HR3 a týmu Hotchkis Racing byl dodán v červneci 1986 před závodem na 500 mil ve Watkins Glen v barvách sponzora Wynn's Engine Oil. Jenže už v roce 1987 měl nešťastnou bouračku. Na závodní dráhu se vrátil až v roce 1989. Do závodů se auto vrátilo naplno v roce 1990 s restriktorem sání na motoru kvůli pravidlům. O rok později dojelo celkově třetí při čtyřiadvacetihodinovce v Daytoně.

Doporučujeme: Pět zajímavých a dostupných ojetin, které už nebudou ztrácet na ceně

Pak šlo na odpočinek, ale v roce 1997 se opět objevilo na dráze při závodech historiků, v roce 2009 si pak dojelo pro vítězství v kategorii GTP v Monterey, to zopakovalo i v roce 2016. Auto je stále plně schopné závodit a pořád patří původnímu prvnímu majiteli. Již několikrát prošlo kompletní generálkou motoru a naposledy celkovou renovací.

Ačkoli původně měl závodní speciál Porsche 962 IMSA plochý šestiválec 2,8 l s turbem KKK, dnes má prodávané auto motor přestavěný podle specifikace Porsche GT1. Objem činí 3,2 l, nové je elektronické vstřikování Bosch, hlava motoru i jeho vnitřnosti. Motor dosahuje výkonu přibližně 750 koní a majitel tvrdí, že je to nejrychlejší auto ve své třídě. Tak co? Líbila by se vám takováto okruhová hračka na víkendy? Odkaz na inzerát máte zde.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?