Kia Niro EV předznamenává začátek. Do roku 2025 přijde 16 elektrifikovaných modelů

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Koncept Kia Niro EV je další automobilovou novinkou představenou na veletrhu CES

  • Kia tak chce demonstrovat nástup elektrifikovaných modelů 

  • Do roku 2025 by mělo přijít 16 nových modelů této značky s hybridním, čistě elektrickým i vodíkovým pohonem 

  • Niro EV ujede na jedno nabití 383 km

Kromě automobilky Hyundai přivezla na veletrh CES 2018 svůj vůz také sourozenecká značka Kia. Ta zde představila koncept elektrického crossoveru Niro a zároveň oznámila plány na nadcházející roky. V blízké budoucnosti bychom se měli dočkat spousty dalších modelů využívajících k pohonu v nějaké formě elektromotor. Celkově chce Kia představit do roku 2025 šestnáct takových aut. Počítá se jak s elektromobily, tak s hybridy i plug-in hybridy a dojde rovněž na vůz s palivovými články.

Doporučujeme: Jak je na tom šestiválcová Kia Stinger s výkonem? O nedostatek koní se nebojte

Kia Niro EV je tedy pouze začátek. Na veletrhu CES se ukázala studie nabízející některá nevšední řešení. Například místo masky chladiče, což je u elektromobilu nepotřebná věc, je interaktivní displej. Zároveň automobil dostal funkci rozpoznávání chodců a cyklistů. Jestliže vůz někoho před sebou detekuje, začne za pomoci předních reproduktorů vysílat varovný zvukový signál.

Pokud jde o techniku, baterie jsou opět lithium-polymerové, stejně jako například u modelu Hyundai Ioniq. Jejich kapacita je ovšem 64 kWh a elektromotor má vzhledem k ostatním ekologicky zaměřeným modelům značek Hyundai a Kia neobvykle vysoký výkon 150 kW. Na jedno nabití vůz zvládne ujet 383 kilometrů.

Doporučujeme: Elektrický srovnávací test — Hyundai Ioniq Electric vs. BMW i3 94 Ah vs. Nissan Leaf 30 kWh

Kdy přesně dorazí elektrická Kia Niro do sériové výroby, to automobilka zatím neříká. Podle spekulací by se tak ale mělo stát ještě letos. Naopak Kia aktuálně potvrdila příchod modelu vybaveného palivovými články na rok 2020. Podle všeho půjde o sourozence nového Hyundaie Nexo, který se začne prodávat už letos na jaře.

Kromě elektrického Nira ukázala Kia na veletrhu CES ještě další novinky. Například uspořádání interiéru s obřím displejem, kde se spousta věcí ovládá dotykově nebo gesty. Zároveň byste se měli přihlásit do automobilu za pomoci technologie rozpoznávání hlasu a obličeje. Shodou okolností prakticky totéž vystavuje na CES vystavuje také čínská značka Byton, která už ale slíbila, že tyto funkce pošle do sériové výroby.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?