Kde raději netankovat? Dva velcí provozovatelé čerpacích stanic prodávali nekvalitní naftu a letos za to dostali tučné pokuty

12.07.2023
přidejte názor
Autor: Tiskový servis RoBiN Oil

Na pokuty udělené ČOI společnostem RoBiN Oil a Globus upozornil server Kverulant.org. Pokuta pro Globus byla rekordní. 

Pravidelné kontroly ze strany České obchodní inspekce už v minulosti ukázaly na spoustu problémů. Jak upozornil server Kverulant.org., letos se na seznam hříšníků, kteří museli za prodej nekvalitních paliv platit pokutu, přidali dva velcí hráči. Už na jaře bylo rozhodnuto o tom, že společnost Globus musí zaplatit za prodej nekvalitní nafty dva miliony korun, v červnu pak došlo k uzavření případu týkajícího se společnosti RoBiN Oil. Ta za prodej nevyhovujícího paliva Diesel Premium dostala pokutu 700 tisíc. 

Jak připomíná web Kverulant, v případě Globusu jde o rekordní výši pokuty, protože ČOI odebrala na samoobslužné čerpací stanici v Brně v ulici Hradecká vzorek celkem čtyřikrát a ve všech případech bylo zjištěno nadměrné množství tzv. nerozpustné úsady, která indikuje nestabilní produkt. Ten může následně poškodit palivovou soustavu automobilů. Norma předepisuje maximální hodnotu 33 g/m3, zatímco ve vzorcích bylo zjištěno 290, 91, 321 a 354 g/m3. Podle ČOI zde bylo prodáno bezmála 14 tisíc litrů závadné nafty a za to společnost Globus dostala dva miliony. 

Země elektromobilů. V Norsku mizí čerpací stanice
Přečtěte si také:

Země elektromobilů. V Norsku mizí čerpací stanice

Stejný problém jako u Globusu pak byl zjištěn také na jedné ze stanic RoBiN Oil na Kladně. Akorát že tady byla hodnota nerozpustné úsady dokonce 3360 g/m3. Na této stanici tak došlo ke stonásobnému překročení hodnoty dané normou. RoBiN Oil měl pokutu 700 tisíc korun zaplatit do konce června. 

V obou případech došlo k odběru závadných vzorků už před delší dobou. U RoBiN Oilu to bylo v roce 2021, u Globusu byly vzorky odebrány loni. 

Podobné pokuty se obvykle týkají spíše menších provozovatelů, v minulosti se jim ale nevyhnuly ani velké společnosti jako Mol, Shell nebo Benzina. Kompletní mapu i seznam čerpacích stanic, kde ČOI zjistila nějaké nesrovnalosti, najdete na stránkách webu Kverulant. 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?