Kamiony už nesmí předjíždět prakticky na celé D1 mezi Prahou a Brnem. Čas ukáže, jestli to byl dobrý nápad

30.05.2024
přidejte názor
Autor: Tiskový servis MDČR

ŘSD tento týden dokončilo druhou etapu osazování značek zakazujících předjíždění kamionů. Ty tak nesmí předjíždět prakticky na celé D1 od Mirošovic až do Brna. Někteří jásají, řidiči kamionů upozorňují na fakt, že si nikdo moc nepomůže. 

Zákaz předjíždění kamionů už na D1 částečně platil dříve, protože osazování příslušných značek bylo rozděleno do dvou etap. Ta první se týkala úseku mezi Humpolcem a Jihlavou a mezi Velkým Meziříčím a Kývalkou. Tento týden byla dokončena druhá etapa. Trvalý zákaz tak dnes platí od Mirošovic (exit 21) po Kývalku (exit 182). Již v platnosti pak byl také úsek od exitu 182 kolem Brna k exitu 210 (Holubice). 

Kamiony tak mají k dispozici pro předjíždění pouze velmi krátké úseky se stoupacím pruhem. Mezi Mirošovicemi a Brnem jich je ve směru na Brno pouze 10, přičemž od exitu 104 (Větrný Jeníkov) po exit 194 (Brno-centrum) je na těchto devadesáti kilometrech pouze jeden jediný. Ve směru do Brna mají kamiony pro předjíždění k dispozici celkem 28 km, ve směru z Brna jich je 39 km. 

Úseky D1, kde platí trvalý zákaz předjíždění kamionů

Autor: ŘSD

Pomohou si řidiči osobních aut? 

Řidičům kamionů se toto opatření z pochopitelných důvodů nelíbí, protože na delších úsecích mohou za pomaleji jedoucím kolegou nabrat časovou ztrátu, která ve finále může třeba znamenat, že místo dojezdu do cíle bude muset řidič kvůli zákonným přestávkám ještě někde zastavit. 

Řidiče osobních aut vždy vytáčely kamiony, které se předjížděly na desetikilometrovém úseku při minimálních rozdílech rychlostí. Tyto situace by měly odpadnout, jenže na druhou stranu se budeme častěji dostávat do situací, kdy v pravém pruhu pojede kolona kamionů a levý pruh někde vpředu ucpe autobus nebo pomalejší řidič, který zde pojede 110 km/h a tím vznikne druhá kolona jedoucí v levém pruhu. 

VIDEO: Policejní akce zaměřená na kontrolu kamionů

Zdroj: YouTube

Uvidíme, co nakonec přinese praxe a jak moc toto plynulosti dopravy pomůže. Každopádně zákaz předjíždění kamionů se má dále rozšiřovat také na další tuzemské dálnice. 

Zdroj: ŘSD 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?