Kalifornie dovolila testování aut bez lidské posádky v provozu

05.10.2016
1 nový názor
Autor: Redakce
  • V Kalifornii už mohou jezdit auta bez řidiče

  • Testovat se může ve stanovených oblastech na základě povolení

  • Auta bez jakékoli posádky chtějí zkoušet Google, Apple a Uber

  • Rychlost aut bez záložního řidiče je omezena na 56 km/h

Vývoj systémů autonomní jízdy nyní může nabrat nový směr, neboť úřady v Kalifornii povolily testování samočinných aut bez lidské posádky. Dosud musel v autě vždy sedět člověk-řidič. To už je ale minulost a nyní mohou auta vyrazit do provozu sama, aniž by kdokoli seděl na palubě.

Nejedná se o plošné povolení k testování kdekoli na silnicích v Kalifornii. Úřady vymezily oblasti, kde se smí testovat, respektive společnosti musí vždy požádat o konkrétní úsek veřejných komunikací. Často se ale jedná o delší úseky v běžném provozu. Kalifornie také omezuje nejvyšší rychlost aut bez posádky na 35 mil za hodinu, tedy 56,3 km/h.

Doporučujeme: Hackeři si na autonomních vozech smlsnou, varují odborníci

Příležitosti využijí společnosti Google a Apple k testování vlastních systémů a také Uber, který pracuje na autonomním tahači. Google připravuje dva autonomní projekty. Jedním je klasické auto s možností autonomní jízdy, druhým plně samočinný vůz, který nemá volant ani pedály.

Google se před časem dohodl s koncernem FCA Fiat-Chrysler na společném vývoji autonomního vozu. Google totiž podle všeho svou technologii prodá některým velkým automobilkám. Samostatnou cestou jde třeba Volvo, která chce částečně autonomní vozy s vlastním systémem samočinné jízdy dostat do provozu do roku 2020.

massage (neregistrovaný)
Truly when someone doesn't be aware of then its up to other viewers that they will assist, so here it happens.
  • Našli jste v článku chybu?