Frend (neregistrovaný)
No chtělo by to napsat trochu lépe. Z tohoto článku totiž plyne, že každé pako s těhotnou ženskou může jet jak dobytek. Přičemž o krajní nouzi se můžeme bavit pouze v případě překotného porodu. Nikoliv, když vezu rodičku do porodnice, to je do porodu většinou ještě fúra času a nejedná se tedy o nouzi. Můžu tedy maximálně omluvit zkrat pod stresem čili čin z afektu, ale o nouzi se nejedná. Tak na to myslete, až pojede se ženou do porodnice. Je nutné zákony dodržovat.
Soňa (neregistrovaný)
Je to trošku složitější. Překotný porod může zhodnotit pouze lékař, pokud už tedy nemá rodička už hlavičku mezi nohama. Z vlastní čerstvé zkušenosti: jeli jsme do porodnice ve chvíli, kdy se mi kontrakce které jsem měla už několik hodin co čtvrt hodiny náhle zkrátily na dobu jednou za dvě minuty. Stále ale o překotný porod nešlo, nicméně nebylo jisté, zda porodím za půl hodiny, nebo za půl dne. Muž mě naložil do auta a půlhodinovou cestu do porodnice jsme zvládli za čtvrt hodiny. Později se mi přiznal, že pár předpisů porušil (já nevím, já nevnímala, měla jsem dost práce sama se sebou). Po příjezdu do porodnice jsem do hodiny porodila. O překotný porod i tak nešlo a rozhodně jsem cestou do porodnice neměla pocit, že mám mraky času k porodu.
Franta (neregistrovaný)
Vezl jsem jednou svagra s kyselinou v oku, jel jsem hodne rychle, po ceste jsem na krizovatkach blikal dalkovyma a troubil bylo videt, ze vsichni pochopili... Davali mi prednost vsude.. A oko prezilo! Doktori taky rikali, ze jsme udelali dobre. Sanitka by to nestihla....
vojtech (neregistrovaný)
Manzelku prepadly porodni bolesti v obchodě pri nakupu poslednich potrebnych věcí pro dite, jizni spojku jsem proletel, doktor pisemne potvrdil komplikace. I s timto dokumentem jsem na policii neuspěl s argumentem krajni nouze, pry jsem mel volat sanitu..ale ta by zenu dovezla fo nejbližší porodnice, nikoliv do te, kde znali jeji zdravotni stav..
Pavel (neregistrovaný)
Záchrana života není nadřazená zákonu nebo předpisům. Poskytnutí první pomoci umírajícímu člověku, není důvodem k nezaplacení parkovacího místa nebo špatnému zaparkování vozidla poblíž nehody. Např. při nehodě na dálnici jiného vozidla musíte zaparkovat na nejbližším parkovacím místě, třeba na benzince a dojít a zpátky k nehodě pěšky i když je to několik desítek kilometrů a půjdete několik dní. Umírající musí několik dní počkat, abyste nemusel zaparkovat v místě, kde to není proti předpisům. V Praze pokud nemáte povolení parkovat na modré zóně v podstatě nehrozí, že budete poskytovat první pomoc, protože neexistuje legální místo, kde byste poblíž mohl legálně zaparkovat. Z pohledu zákona pokud chybně jedenkrát za život zaparkujete nebo překročíte minimálně rychlost, jste doživotně extrémně nebezpečný pirát silnic (extrémně nebezpečný kriminálník) bez možnosti jakékoliv resocializace. Jste tzv. sociálně vyloučena osoba. Ostatně také normální člověk v životě nikdy dopravní předpis neporuší. To je dle ministerstva nulová tolerance.
Karolína (neregistrovaný)
Od mého přítele jsem se doslechla o případu jeho kolegyně. Z ničeho nic se její batole začalo dusit a přestávalo dýchat, přes telefon jí záchranáři radili první pomoc, ale nezabíralo. Záchranáři, že tam budou za chvíli. Byli tam za asi 30 minut, a dítě samozřejmě už dávno mrtvé. Nechápu, jak někdo dokáže být tak bezohledný zvlášť, když jde o ohrožení, kde jde o minuty. Co se týče toho člověka v komentářích, tak podobné věci píše všude. Nejspíš jde o troll, kdy tyhle věci píše ze srandy, nebo aby vyvolal u lidí bouřlivé reakce. Pochybuji, že všechno z toho myslí vážně.
Honza (neregistrovaný)
U nas bylo stale casu dost, zadny stres, odtekla voda a ze to trva jeste nejakou dobu a to porodnici mame 14km. Tak nebyl zadny spech a sanitka nebyla tak jsme jeli autem po ujeti asi 8km.jsem musel odrodit holcicku v aute. Po prijezdu sanitky uz jen nalozili a v klidu odjeli do porodnice. Kdyz je pry cas nemusite spechat, tak jsem se stal porodnikem amaterem po telefonu.
Jiras (neregistrovaný)
Rodící matka by si měla odřídit auto do porodnice sama. Potom by se mohlo ve velmi krajním případě uvažovat o krajní nouzi. Stejně jsou rodící matky lemry líné, že se do porodnice nechají odvést. Hezky bych je nechal jít pěšky i s taškami.
Karolína (neregistrovaný)
Zkus řídit, a zároveň mít kontrakce. Některým už během cesty hlavička leze ven, a s tím se vážně nedá řídit. To by spíš ohrozila sama sebe. Ženy se nechávají odvést z důvody bezpečnosti dítěte a matky, a taky vzhledem k tomu, že rodí, by se sotva asi dokázali soustředit na značky atd. Může přijít silná kontrakce, a napálit to někde v křižovatce. Jestli ti někdy žena bude rodit, tak předem jí lituji. To už by se mohl člověk s masivním krvácením odvést sám ne?
Veronika (neregistrovaný)
Konkrétní případ máme taky. Dnes jsou to přesně 4 roky kdy mě manžel odvezl s akutním krvácením do porodnice Motol. Porušil vše co mohl jen abych přežila já i naše dcerka. Do nemocnice mě dostal během 8min se stratou přes 1 litr krve. Dcera přes veškerý boj lékařů po 7dnech s krvácením do mozku zemřela. Když jsme se ptali lékařů zda by pomohla sanita bylo nám řečeno,, buďte rádi jak to dopadlo ". Do příjezdu sanitky bych vykrvacela.
Kristian Binder (neregistrovaný)
Největší sranda je, když sanitka přijede a posádka vás doslova sjezdí jak malýho smrada, že nemáte otravovat a porod bude nejdřív zítra večer a zase odjede. U toho vám ještě vyhrožují fakturou za zbytečný výjezd. Tak jedete o dvě hodiny později do porodnice sami autem a dostanete sprda ještě jednou. Tentokrát za to, že jedete zatraceně pozdě a měli jste přijet před 4 hodinama, protože porod už dávno probíhá.
Miroslav Krejčik (neregistrovaný)
mě žena zbudila za deset minut pět že jí vytekla voda ještě že jsme měli do porodnice měli 3 kilometry protože jsem jel dost rychle v pět nula pět bylo dítě na světě nikdo neví jak rychle porod může proběhnout
Jiří (neregistrovaný)
Já jel do porodnice, kde už žena pomalu rodila. Valím to jak kanec po dálnici, o půlnoci nikde nikdo, říkám si, to stihnu ... No a v Klimkovicích zavřený tunel, že tam cestaři předělávají značení. Tak mě policajti pustili bokem za protihlukové zábrany, že přijedu do Klimkovic a mám dojet po staré cestě. Říkám si OK, napřed jsem vyjel někde v poli, pak jsem znovu odbočil blbě, bo to tam neznám a nakonec jsem Klimkovice ani nenašel a přijel jsem do Ostravy od Opavy -) Porod jsem nestihl a asi bych to nestihl ani kdyby byla dálnice otevřená, ale aspoň má člověk zážitek.
Zdenek (neregistrovaný)
Když to čtu tak se tu řehtám jak kobyla... Vzpomínám jak žena rodila před 6 lety dceru valil jsem to u nás po Budějcích se studeným dieselem na plný céres a spáchal trestný čin zamoření Dlouhé Louky... Chudáci důchodci nemohli ani trefit do Kauflandu...
Dominik H (neregistrovaný)
Tady máte nějaká fakta a ne nějaké špekulace o tom jak jezdit autobusem a pod. Zavolejte 155 pro zjištění jestli jste do opravdu v krajní nouzi a případně i pro navigaci. Pokud je jakákoliv krajní nouze typu masivního krvácení, porod, nelze hýbat částí těla (může být třeba krvácení v mozku, což je dle mého největší nouze), a pod. tak bez jakýchkoliv debat máte právo jet co nejrychleji jak dokážete a, jak říká zákon, musíte dávat při tom pozor a nikoho ani neohrozit! Však můžete porušit zákazy a přednosti v jízdě. Hlavní je nepřeceňovat sebe (vaší všímavost, reakce a maximální rychlost kterou jdou zatáčky bezpečně projet) a vaše auto (hlavně pneumatiky). A pokud jste sami tak musíte odvézt sám sebe nebo zavolat sanitku, případně kombinace obou, pokud žijete vážně daleko od nemocnice. Ale radši bych si počkal na sanitku a řešil zranění přes 155.