Jiný kraj, jiný přístup k ekologickým aktivistům. V Nevadě ekologům policisté zátaras jednoduše přejeli a následně na ně vytáhli zbraň

29.08.2023
přidejte názor
Autor: Seven Circles

Zatímco v Evropě se s ekologickými aktivisty blokujícími silnice zachází v rukavičkách, v Americe nedávno tamní policisté zvolili docela jiný přístup. Zátaras svým autem prostě projeli a následně na aktivisty vytáhli zbraň. 

Blokování dopravy ekologickými aktivisty se ukázalo z jejich pohledu jako velmi účinné. Malá skupina lidí totiž tímto způsobem dokáže na sebe strhnout obrovskou pozornost. Proto také tito aktivisté využívají tento způsob po celém světě. Před časem jsme se s tím setkali dokonce i v Praze. Očividně se ale dost liší přístup úřadů k řešení podobných blokád. Zatímco v Evropě je snaha zacházet s aktivisty přilepenými k silnici v rukavičkách a neohrozit jejich zdraví, nedávný případ, který se stal v Nevadě, ukazuje docela jiné postupy tamní policie. 

Aktivisté ve státě Nevada zablokovali silnici vedoucí k místu, kde se konal festival Burning Man. Jde o velkou akci pořádanou každoročně od poloviny osmdesátých let. V současnosti se koná v poušti Black Rock Desert a jezdí sem zhruba padesát tisíc lidí. Aktivisté z organizace Seven Circles svým protestem chtěli upozornit na škodlivost soukromých letů. O incidentu informuje řada médií, jako například Daily Mail. 

Blokování dopravy může být trestný čin, dotčení řidiči mohou teoreticky žádat odškodnění, říká právník Mgr. Petr Škadra
Přečtěte si také:

Blokování dopravy může být trestný čin, dotčení řidiči mohou teoreticky žádat odškodnění, říká právník Mgr. Petr Škadra

Řidiči, kteří uvázli v dlouhé koloně se, nejprve snažili zátaras aktivistů odstranit, nakonec se na místo dostavila policie z Pyramid Lake Paiute Tribal Police Department. Z videí, které na sociálních sítích publikoval web Freedomnews, je patrné, že policisté nejprve protestující vyzvali, aby místo opustili. Ti tak neučinili a policie následně jedním automobilem zátaras jednoduše projela a následně aktivisty i za pomoci chvatů a dokonce také střelné zbraně zadržela. 

Je u nás něco takového vůbec možné? Ne

Ačkoliv by si mnozí dost možná takovýto postup vůči aktivistům představovali jako ideální, v našich končinách nic podobného není možné. Podle platného zákona musí policie aktivisty opakovaně vyzvat, aby s blokováním silnice přestali, upozornit je, že mohou být použity donucovací prostředky a až potom je mohou začít odstraňovat ze silnice. Problém také je, že podle zákona musí policie při takovém zákroku dbát na to, „aby žádné osobě v důsledku jejich postupu nevznikla bezdůvodná újma“ a zákrok musí být přiměřený. 

Měla by policie proti aktivistům postupovat stejným způsobem také v Evropě?

V americkém případě byli protestující řetězy přivázání k přívěsu, do kterého policie najela a i následující postup policistů byl z pohledu evropských předpisů poměrně drsný a patrně nepřiměřený. Jenže v Americe, kde jsou mimo jiné velmi rozšířené střelné zbraně, funguje vše trochu jinak a zákrok policie možná nakonec byl i ve prospěch aktivistů samotných. Daily Mail připomíná, že policie na místo přijela poté, co obdržela telefonát, podle kterého někdo ze zablokovaných řidičů chce aktivisty zastřelit. 

Ekologičtí aktivisté by za blokování silnic mohli jít až na pět let do vězení. Navrhují to někteří politici
Přečtěte si také:

Ekologičtí aktivisté by za blokování silnic mohli jít až na pět let do vězení. Navrhují to někteří politici

Pro kontext, české sankce proti aktivistům blokujícím dopravu jsou spíše symbolické. Hrozí jim pokuta v řádu několika tisíc korun. V Německu už ale řeší zpřísňování trestů. Loni na podzim se objevil návrh, podle kterého by aktivistům hrozil za blokování dopravy trest odnětí svobody. Problémy totiž nastávají ve chvílích, kdy v uměle vytvořené koloně uvíznout auta záchranných složek. 

Videa z amerického zásahu vůči aktivistům si můžete prohlédnout níže: 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?