Jiný kraj, jiný mrav. V Saúdské Arábii zdražil benzin o 126 %, přesto budete závidět

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Řidiči v Saúdské Arábii si od nového roku připlatí za benzin 

  • Natural 95 podražil o 126 procent 

  • Ve výsledku ale zdražení zvedlo cenu pohonných hmot na úroveň, která se té naší ani neblíží  

Blízký východ je oblast známá kromě jiného také hojným výskytem luxusních automobilů osazených velkými a velmi výkonnými motory. Tamní řidiči spotřebu paliva příliš řešit nemusí, protože ceny benzinu a nafty jsou z našeho pohledu směšně nízké. V Saúdské Arábii nyní ovšem v tomto směru nastala radikální změna. Benzin s příchodem nového roku zdražil až o 126 %.

Všechno je ale relativní. Skokové zdražení vypadá v relativním vyjádření hrozivě, jenže až do konce minulého roku platili řidiči za litr Naturalu 91 0,75 saúdských rialů. To jsou v přepočtu zhruba čtyři koruny. Natural 95 jste pořídili za 0,9 rialů, tedy za pět korun.

Doporučujeme: Saúdská Arábie dovolí od příštího června ženám řídit auto

Nové ceny představují u Naturalu 91 nárůst o 82 %, když v přepočtu vychází toto palivo na 7,8 korun za litr. Natural 95 podražil o již zmíněných 126 %, což ale pořád znamená, že stojí něco málo přes jedenáct korun. Cena nafty se meziročně nezměnila, takže ta je teď suverénně nejlevnější. Stále stojí v přepočtu dvě koruny a šedesát haléřů za litr. Někteří řidiči si samozřejmě stěžují, že jim nová změna přináší zvýšené náklady na provoz, jiní si ale dobře uvědomují, že ve srovnání s jinými státy jsou jejich ceny i po zdražení stále hotovou pohádkou.

Ke zvýšení cen benzinu přikročila Saúdská Arábie ve snaze zlepšit svou ekonomiku. Rok 2017 totiž přinesl kvůli propadu příjmů z ropy vyšší schodek rozpočtu, než se předpokládalo. Saúdská Arábie navíc chce také ve velkém investovat do zmírnění své závislosti právě na ropě.Ceny paliva v Saudske Arabii

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?