Je tohle jedna z posledních čistě benzinových radostí? Porsche odhalilo model 718 Spyder RS

10.05.2023
1 nový názor

Automobilka Porsche představila model 718 Spyder RS. Podle některých názorů je to pravděpodobně poslední ryzí benzinová radost na platformě malého modelu slavné německé značky. 

Svět automobilů se mění a týká se to i značky Porsche. I ta už nabízí elektromobil a nabídku bateriových aut ještě dále rozšíří. Jednou z chystaných elektrických novinek je nástupce modelů řady 718, který by měl ve své elektrické podobě dorazit za dva roky. Proto je velmi pravděpodobné, že aktuálně odhalený model 718 Spyder RS je rozlučkou s tradiční koncepcí osazenou uprostřed umístěným plochým motorem. 

Porsche 718 Spyder RS přichází coby historicky nejsilnější provedení tohoto dvoumístného otevřeného automobilu. Techniku si přebírá z úchvatného Caymanu GT4 RS, což znamená přítomnost atmosféricky plněného čtyřlitrového šestiválce o výkonu 500 koní. Točivý moment vrcholí hodnotou 450 Nm. Bohužel, verze s manuálem nebude, jedinou možností je automatická převodovka PDK. 

Porsche 718 Cayman/Boxster v Černém lese: Čtyřválcová radost
Přečtěte si také:

Porsche 718 Cayman/Boxster v Černém lese: Čtyřválcová radost

Dvoumístná novinka dokáže vystřelit na stovku za 3,4 s, sprint na 200 km/h zvládne za 10,9 s a maximálně se rozjede na 308 km/h. Zážitek to jistě bude veliký, protože šestiválec umístěný za hlavami cestujících lze vytočit až na devět tisíc otáček. 

718 Spyder RS si přebírá z Caymanu GT4 RS také některé prvky vnějšího designu, kvůli optimalizaci proudění vzduchu kolem karoserie s plátěnou střechou ale došlo na úpravy aerodynamiky. Spyder RS tak nemá vzadu obří spoiler, ale jen decentní křidélko. Jiný je také spoiler na předním nárazníku. Kvůli hmotnosti automobilka oproti ostatním otevřeným modelům této řady přepracovala i střechu. Novinka je tak ve výsledku lehčí jak oproti běžnému Boxsteru, tak oproti Spyderu a dokonce také ve srovnání s Caymanem GT4 RS. 

Úpravy se samozřejmě nevyhnuly ani podvozku, který je ale naladěn trochu méně radikálně než u uzavřeného provedení vybaveného stejným motorem. Komu by standardní nastavení Spyderu RS bylo málo, ten si může připlatit ještě za paket Weissach, který vůz doplní titanovým výfukem a větším množstvím karbonu. 

Oficiálně se Porsche 718 Spyder RS představí veřejnosti v červnu na akci ve Stuttgartu a nedlouho poté se ukáže také na festivalu rychlosti v Goodwoodu. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?