Ivan Skaloš (neregistrovaný)
Já mám pořád nejasnosti o dětské sedačce na sedadle spolujezdce: - dle zákona musí být vypnutý airbag při sedačce proti směru jízdy - situace pro sedačku po směru jízdy tam není zmiňována, takže co není zakázáno je dovolena, tedy airbag může (nebo musí?) být zapnutý? - některá auta mají v manuálu, že sedačka po směru na spolujezdci být nesmí vůbec (protisměrná s vypnutým airbagem může) - proč? - v návodu nové sedačky (sezení po směru pro 18-36 kg) je zase psáno, že vpředu být může, ale má být vypnutý airbag Syn rád sedí v předu (a manželka s druhým dítětem vzadu) tak bych rád věděl, jak si to všechno správně vyložit.
Petr (neregistrovaný)
Na pravidelném školení řidičů nám bylo instruktorem autoškoly vysvětleno, že pokud je dítě v sedačce na předním sedadle spolujezdce, tak airbag může být zapnutý, ale i nemusí, pokud z nějakého důvodu nechceš (proč bys ho ale vypínal, když s ním je to při nárazu bezpečnější). Pokud ale dítě vezeš v sedačce otočené proti směru jízdy (dítě kouká směrem dozadu; typicky u sedačky typu vajíčko u velmi malých dětí), MUSÍ být airbag vypnutý (airbag by při aktivaci při nárazu mohl dítě zabít). Zákon zároveň v par.6 odst. (1) písm. d říká, že povinností řidiče je "umístit a upevnit dětskou sedačku na sedadle a dítě do dětské sedačky podle podmínek stanovených výrobcem dětské autosedačky v návodu k použití této dětské autosedačky," takže pokud by v návodu pro sedačku bylo, že ji nesmíš použít na přední sedadlo, tak to je potřeba dle zákona dodržet. Nějak se mi nechce věřit tomu, že v návodu u nové sedačky je psáno, že při umístění na předním sedadle po směru jízdy, musí být vypnutý airbag. Pokud je to pravda, tak dle zákona bys ho měl vypnout.
Petr M (neregistrovaný)
Pane Žáku, ve větě: "Zároveň ukládá povinnost v případě, kdy je dítě umístěno na sedačku vpředu vedle řidiče, vypnout airbag, pokud je jím auto vybaveno," nemáte pravdu. Špatně si vykládáte zákon a zbytečně matete lidi! Pokud je dítě v dětské autosedačce na předním sedadle, jež je vybaveno airbagem a to dítě v sedačce sedí čelem po směru jízdy (dívá se dopředu), tak pokud jiná okolnost nenařizuje vypnutí airbagu, není povinnost airbag vypínat. Povinnost vypnout airbag je pouze v situaci, kdy by dítě sedělo v sedačce opačně, tedy čelem proti směru jízdy (dívalo by se dozadu).