Jak se změnila obliba barev aut od 50. let: Od pestrých tónů k fádní šedi dnešních dnů

1 nový názor
Autor: Archiv MF
  • Golbal Automotive Color Popularity Report podrobně ukazuje, jaké barvy aut jsou v jednotlivých částech světa oblíbené

  • V poslední době platí, že zákazníci nejvíc touží po bílé

  • Studie má více než šedesátiletou historii, takže ještě pamatuje dobu, kdy třeba Evropě vládla červená auta

Už 66 let existuje Global Automotive Color Popularity Report, který každým rokem mapuje zájem zákazníků o jednotlivé barvy laku karoserie po celém světě. V posledních letech různé průzkumy i prodejní statistiky opakovaně ukazují, že zájemci o nový vůz nejčastěji chtějí bílou, černou nebo nějaký odstín šedé. Platilo to i pro minulý rok, kdy celosvětovým prodejům opět suverénně vládla bílá, přestože její obliba meziročně poklesla o jeden procentní bod. Ne vždy v historii ale zákazníci volili takto fádní barvy.

V roce 1980 vládla Evropě červená 

První ročník Global Automotive Color Popularity Report se datuje do roku 1953. Tehdy byl ale sledován pouze severoamerický trh. Pro nás nejzajímavější evropský trh byl zařazen v roce 1980. Je až zábavné vidět, jaké tehdy měli zákazníci preference.

Svého času vládla statistkám nejprodávanějších barev na evropském trhu červená. Aktuálně se zdá, že tyhle časy jsou definitivně minulostí
Začátkem devadesátých let se v Evropě dostala do módy černá auta. Aktuálně už sice tento odstín není nejžádanější, ale v popředí se drží stále

V té době totiž Evropané nejčastěji volili auta červená, druhá příčka patřila zeleným a třetí nejoblíbenější byla žlutá. Až na čtvrtém místě skončila šedá, následovaná bílou. O rok později dokonce bílá z pětice nejoblíbenějších barev úplně vypadla, když se na třetím místě objevila modrá. Červená kralovala evropskému trhu až do roku 1987, kdy nastoupila móda černých vozů. Naopak žlutá se v první pětce objevila ještě v roce 1981 – a od té doby už nikdy.

Oblíbenost různých odstínů barvy karoserie v různých částech světa si můžete prohlédnout na přiloženém grafu. Všimněte si, že například v Asii byla šedá a bílá auta oblíbená vždy, zatímco třeba v Americe se hned několikrát na prvních příčkách objevila zelená. Naposledy žebříčku oblíbenosti u tamních zákazníků vládla v letech 1994 až 1997.

Global Automotive Color Popularity Report sleduje oblíbenost barev už celá desetiletí. V tomto grafu si můžete prohlédnout, jak se měnily preference zákazníků v jednotlivých částech světa v průběhu několika desetiletí. Od pestrých barev všichni přešli k bílé, černé a šedé

Jaká je situace dnes? 

I to je vlastně dobře patrné z předešlého grafu, který byl vydán v rámci připomínky šedesátého výročí Global Automotive Color Popularity Report. Svět se v podstatě sjednotil. Když se podíváte na obrázek pod článkem ukazující výsledky zatím posledního ročníku, je zcela evidentní, že většinově zákazníci na celém světě žádají bílou. Liší se pouze její podíl. Třeba v Evropě tvořila bílá auta minulý rok čtvrtinu prodejů, zatímco v Číně to bylo 58 %. Světový podíl bílých vozů činí 38 %. Oproti roku předchozímu to sice znamená pokles o jedno procento, nicméně náskok na druhou černou je zde pořád rovných dvacet procent.

15 nejprodávanějších značek na evropském trhu za první pololetí: Škoda v TOP 10, Dacia roste
Přečtěte si také:

15 nejprodávanějších značek na evropském trhu za první pololetí: Škoda v TOP 10, Dacia roste

Na opačném konci oblíbenosti jsou dnes barvy, které byly v minulosti tak populární. Žlutá se většinou pohybuje pod hranicí jednoho procenta, stejně jako zelená. Béžová a červená mají v celosvětovém měřítku podíl pěti procent a modrá se dostala na sedm procent.

Vzhledem k tomu, jakou převahu má bílá barva karoserie na globálním trhu, nepřekvapí, že vede i při pohledu na jednotlivé segmenty. V Evropě má bílá největší podíl u sportovních a kompaktních vozů, ale také u SUV. U středně velkých aut a MPV jí patří třetí místo a v případě luxusních aut je na druhé příčce.

Zatímco v minulosti jste mohli většinou narazit na červená, zelená nebo modrá auta, aktuálně budete nejčastěji potkávat auta bílá. A je přitom jedno, do jaké části světa se zrovna vypravíte. Co myslíte, změní se to ještě někdy?
  • Našli jste v článku chybu?