Jak mít levnější havarijko? Zkuste si ho jednou do roka přepočítat

07.12.2016
2 nové názory
Autor: Redakce

Cena havarijního pojištění se odvíjí od hodnoty vozidla. Je proto logické, že s klesající cenou vozu by měl motorista platit za pojištění méně. Není však pravidlem, že pojišťovny cenu automaticky přizpůsobí, aby tak s rostoucím stářím vozidla klesala. Doporučuje se tedy alespoň jednou do roka havarijní pojištění přepočítat.

Levnější auto, levnější pojistka

Havarijní pojištění slouží na rozdíl od povinného ručení ke krytí škod na vašem vozidle. Ať už si vozidlo poškodíte sami nebo se stanete obětí vandalismu, popř. vám vozidlo bude odcizeno, ve všech těchto případech vám škodu nahradí pojišťovna v rámci havarijního pojištění. Výše pojistného se odvíjí od hodnoty vozidla. Protože auta stárnou a každým rokem klesá jejich hodnota, klesá i výše pojistné ochrany. Jednoduše řečeno: Levnější automobil, levnější pojistka.

Cenu pojištění vozu zjistíte hned

Neznamená to však, že vám pojišťovna vyčíslí nižší pojistné automaticky. Naštěstí není potřeba chodit na pobočku a domáhat se lepší ceny. Díky online srovnávačům si můžete kdykoliv a kdekoliv jednoduše cenu havarijního pojištění spočítat. Stačí zadat několik potřebných údajů včetně aktuální hodnoty vozu a okamžitě vidíte výsledek. Výhodou je, že zjistíte i nabídku konkurence, takže můžete případně změnit pojišťovnu.

Jak často by si řidiči měli havarijko přepočítat?

Vývoj ceny staršího automobilu samozřejmě závisí na značce. Některé značky klesají na ceně rychleji, jiné méně. Lze proto doporučit si občas cenu zjistit a podle toho případně změnit pojistnou smlouvu. „Určitě stojí za to jednou ročně si zkontrolovat hodnotu svého auta na internetových portálech zabývajících se prodejem aut. Změnu doporučujeme provést maximálně jednou za dva roky,“ upozorňuje Petr Milata, tiskový mluvčí ČSOB Pojišťovny.

Kolik může motorista ušetřit na havarijku?

Jak vysoká může být úspora, když si klient nechá přepočítat havarijní pojištění nelze jednoznačně určit. Orientačně lze říci, že pojistné klesá v podobném poměru jako hodnota vozu. „Nelze to však říci obecně, protože například výměna poškozeného blatníku bude stát stejně na novém autě jako na 5 let starém autě. Tedy ne u všech značek vozidel je úměra lineární,“ dodává Petr Milata.

Hlídejte si cenu havarijka sami

I když některé pojišťovny za klienty výši pojistného s ohledem na hodnotu vozidla samy upravují, vyplatí se si pojistku i tak přepočítat. Ověříte si, zda je cena skutečně odpovídající. „Není nic jednoduššího, než si jednou do roka online během pár okamžiků spočítat havarijní pojištění na internetu. Majitel vozidla získá skvělý přehled o cenách všech pojišťoven a může vozidlo případně pojistit u jiné pojišťovny, kde vychází havarijko výhodněji,“ upozorňuje Petra Rumlová, vedoucí Online prodeje Finance.cz, kde lze sjednat havarijní pojištění a další finanční produkty online.

Podpojištění vs. přepojištění

Je důležité si uvědomit, že nastane-li tzv. přepojištění, kdy pojistná částka převyšuje pojistnou hodnotu vozu, dostane v případě pojistné události majitel vozu vždy jen plnění do výše škody. Nemá tedy význam zbytečně přeplácet a mít vozidlo pojištěné na částku vyšší, než je jeho skutečná hodnota. Opačný extrém je pak tzv. podpojištění, kdy je pojistná částka nižší než cena vozu. V takovém případě pak např. při totální škodě nedostane majitel proplacenou celou škodu, ale jen částku ve výši maximální pojistné částky. Nevyplatí se tady naopak snaha na havarijním pojištění šetřit nastavením příliš nízké pojistné částky.

Lukáš Pololáník

Autor je šéfredaktorem Finance.cz

Luděk (neregistrovaný)
Havarijko se u starších vozů né vždy vyplatí. Za mě nejlevnější srovnávač https://www.srovnator.cz/havarijni-pojisteni/ . Dokonce i pro starší vozy, pro které na ostatních srovnávačích nenaleznete možnost.
Vašek (neregistrovaný)
Já jsem si nechal před několika lety pojistit svoje osobní i firemní auta od https://www.insiacare.cz/ a od té doby už nemusím nic řešit, vždy mi jen přijde faktura a já si užívám snad toho nejvýhodnějšího pojištění na trhu. Všem bych doporučil.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?