Jaguar zvažuje nástupce modelu XK. Použil by upravenou platformu z F-Typu

19.10.2017
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Nástupce Jaguar XK je reálnější díky nové platformě

  • Ta rovněž poslouží příští generaci modelu F-Type

  • Modely F-Type a XK si nebudou navzájem konkurovat

Jaguar F-Type je poměrně úspěšný model a v konkurenci podobně koncipovaných sporťáků se dokáže prosadit. Podobný poměr výkonu, charakteru a ceny jen tak někde nedostanete. Prodeje v USA a Evropě dosahují ročně dohromady zhruba 9000 kusů, a to není na malosériový vůz úplně špatné. Britská automobilka se ale nechce omezovat jen na jeden sportovní model ve své nabídce. Už zase zvažuje nástupce většího 2+2 GT Jaguar XK.

Jaguar XK se přestal vyrábět v roce 2014, ale právě úspěch modelu F-Type a absence plnohodnotného většího GT přiměla Jaguar přehodnotit plány. Ve vývoji je již nástupce současného F-Typu na nové platformě. Ta by měla být dostatečně modulární na to, aby na ní mohl vzniknout další větší model, právě například nástupce XK.

Doporučujeme: Test na pondělí: Audi R8 V10 Plus vs. Jaguar F-Type SVR

Nová platforma pro F-Type bude také lehčí a celý model by měl podstoupit poměrně rozsáhlou odtučňovací kúru. Designér automobilky Ian Callum také potvrdil britskému Autocaru, že model F-Type nebyl nikdy brán jako nástupce XK a že se vždy počítalo s oběma modely ve výrobním programu.

Vývoj měl ovšem jiné priority, především nový sedan XE a také zcela nové crossovery a SUV. Společná modulární platforma s F-Typem by umožnila společnou montáž obou modelů v továrně v Castle Bromwich. A najít obchodní model pro větší kupé XK by určitě také nebyl problém. V nejlepších letech dokázal Jaguar udat ročně přes 13 000 vozů XK.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?