Jaguar Land Rover se pustil do vývoje vodíkového SUV. Podpořila ho vláda

26.06.2020
přidejte názor
Autor: Jaguar
  • Britská automobilka Jaguar Land Rover začala pracovat na vývoji vodíkového vozu

  • S implementací technologií jí pomáhají i další britské firmy, práce tak budou rychlejší

  • K rozjezdu projektu automobilku popostrčila podpora vlády, ta vyčlenila 73,5 milionu liber

Letos v květnu se nechala automobilka BMW slyšet, že věří v budoucnost vodíkového pohonu. Teď se do kategorie aut s palivovými články pouští další známý výrobce luxusních vozů. Jaguar Land Rover (JLR) podle britského magazínu Auto Express začal pracovat na vozu nazvaném Projet Zeus. Cílem je postavit vodíkové SUV.

Firmu k tomu popostrčila vládní podpora. Velká Británie totiž ze svého rozpočtu vyčlenila 73,5 milionu liber, tady téměř 2,2 miliardy korun na podporu vývoje v automobilovém sektoru směrem ke snižování emisí. Vodík je jednou z cest, a tak JLR využije část peněz na financování svého projektu.

Vodíková auta používají v Německu hasiči i policie. U nás nikdo
Přečtěte si také:

Vodíková auta používají v Německu hasiči i policie. U nás nikdo

JLR navíc na Project Zeus není sám. Spolupracuje i s dalšími britskými společnostmi. Jde například o Delta Motorsport, který je odborníkem na bateriové systémy, lehké konstrukce nebo elektrické a hybridní pohony. Dalšími zúčastněnými jsou Marelli Automotive Systems zaměřené na palubní elektroniku či vývojové centrum UKBIC. To má projekt urychlit. I tak ale nyní není známé, kdy by se mohl objevit první vodíkový vůz objevit na silnici.

To BMW už chce v roce 2022 představit speciální limitovanou sérii BMW X5 na vodík a o další tři roky později vyjet dokonce s novým modelem. Vývoj vodíku zatím brzdí málo rozšířená síť veřejných plnících stanic, na celém světě jich je jen 330. V Česku zatím žádná.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?