Ikonické Lamborghini Countach se vrací na scénu jako hybridní superport za 50 milionů

16.08.2021
přidejte názor
  • Lamborghini vrátilo na scénu jméno Countach 

  • Nový supersport Countach LPI 800-4 vychází z techniky Lamborghini Sián 

  • Novinka pracuje s atmosférickým dvanáctiválcem, kterému pomáhá malý elektromotor 

  • V plánu je výroba série čítající 112 exemplářů 

Automobilka Lamborghini oficiálně představila novodobý Countach. Slavné jméno se vrací na scénu v podobě supersportu technicky vycházejícího z modelu Sián FKP 37, respektive z techniky Aventadoru. Podle neoficiálních informací jde o rozlučku právě s tímto technickým základem, který ještě není výrazně elektrifikovaný. Nastupující generace už by měla používat v souladu s aktuálními trendy plug-in hybridní pohon.

Countach LPI 800-4, jak zní celé označení tohoto modelu, byl představen u příležitosti 50. výročí prototypu Countach LP 500 navrženým Marcellem Gandini z roku 1971. Právě na tento vůz odkazuje například žebrování za bočními okny, stejně jako střecha nebo kryt motoru. Některé jiné prvky designu pak připomíná již sériové verze. Třeba blatníky a světla odkazují na Countach LP5000 QV. Koncové svítilny jsou naopak převzaty z modelu Sián. Karoserie jako taková je vyrobená z karbonu.

Elektrifikace v podání Lamborghini: Hybridy za dva roky, elektromobil někdy po roce 2025
Přečtěte si také:

Elektrifikace v podání Lamborghini: Hybridy za dva roky, elektromobil někdy po roce 2025

Interiér už důsledně připomíná základ, ze kterého nový nastupující Countach vychází. Přesto oproti modelu Sián došlo k některým menším úpravám. Například výdechy ventilace jsou jiné, stejně jako čalounění.

Pohon Lamborghini Countach zajišťuje mild-hybridní dvanáctiválec o objemu 6,5 litru. Systémový výkon činí 814 koní a poháněny jsou obě nápravy. Také proto výrobce slibuje sprint na 100 km/h už za 2,8 s, 8,6 s po startu Countach uhání rychlostí 200 km/h a nejvyšší rychlost dosahuje 355 km/h. Za připomenutí určitě stojí fakt, že místo akumulátorů využívá Countach, stejně jako Sián, takzvané superkapacitory.

Lamborghini vyrobí 112 exemplářů, přičemž první zákazníci vůz dostanou začátkem nadcházejícího roku. Oficiální zprávy cenu nezmiňují, podle těch neoficiálních se hovoří o dvou milionech eur bez dalších příplatků. Zájemci si tedy musí připravit v přepočtu zhruba padesát milionů korun.

Původní Lamborghini Countach se prodávalo od poloviny 70. let až do roku 1990

Zatímco nové Lamborghini Countach disponuje výkonem přes 800 koní, první prototyp Lamborghini Countach LP 500 z roku 1971 byl vybaven pětilitrovým dvanáctiválcem o výkonu bezmála polovičním (440 k). Do sériové výroby dorazil v roce 1974 Countach LP400 s menším dvanáctiválcem původem z Miury, protože tehdy nový pětilitr nebyl dostatečně spolehlivý. Výkon prvního sériového modelu Countach tak byl „jen“ 375 koní. Následovala řada dalších a postupně čím dál výkonnějších variant. Výroba byla ukončena v roce 1990, kdy přišel nástupce v podobě Diabla.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?