Ikonická Electra Jana Antonína Bati dnes odpoledne proletí nad Prahou. Podívejte se, jak to na palubě slavného letadla vypadá

03.10.2023
přidejte názor

Ikonické a v České republice velmi populární letadlo Lockheed 10A Electra dnes odpoledne proletí nad Prahou u příležitosti slavnostní premiéry filmu Úsvit. Electra odstartuje z letiště Točná ve čtyři odpoledne. 

Jen málokteré letadlo se v našich končinách těší takové popularitě jako Lockheed 10A Electra, se kterou v minulosti létal Jan Antonín Baťa. Domovským letištěm tohoto nádherného stroje je pražská Točná a veřejnost si ho čas od času může prohlédnout v rámci zdejších dnů otevřených dveří. Protože je letadlo funkční, občas se také ukáže na různých akcích. Jedna taková proběhne dnes (3. října) odpoledne, kdy se Electra proletí nad Prahou. 

Jak oznámilo letiště Točná na svém facebookovém profilu, Electra odstartuje z Točné ve čtyři hodiny odpoledne. Trasa letu povede po východním břehu Vltavy přes Václavské náměstí na sever a poté se letadlo opět podél řeky vrátí zpátky na Točnou. Let se koná u příležitosti slavnostní premiéry filmu Úsvit, ve kterém si zahrála právě také Electra. Filmovou premiéru pak doprovodí také jízda automobilových veteránů ze 30. let. 

Electra je fascinující stroj 

Před pár lety jsme o tomto ikonickém letadle psali podrobný článek, v rámci kterého jsme měli možnost se s Electrou také proletět. Vidět tohle letadlo v akci a být přímo na palubě je zážitek, na který se nezapomíná a který nám mnoho lidí stále závidí. Kabina Electry má neopakovatelnou atmosféru, nabízí solidní komfort, ačkoliv z dnešního pohledu je uvnitř místa poskrovnu a při letu panuje v interiéru docela velký hluk. 

Jak asi mnozí ví, letadlo má za sebou důkladnou renovaci a následný nekonečně dlouhý let z Kanady zpátky do České republiky. Veškeré podrobnosti si můžete přečíst v našem starším článku a Electru si také můžete hezky podrobně prohlédnout v přiložené galerii. 

Létal s ním Baťa, dnes o něj pečuje majitel Seznamu. Proletěli jsme se v ikonickém Lockheedu Electra
Přečtěte si také:

Létal s ním Baťa, dnes o něj pečuje majitel Seznamu. Proletěli jsme se v ikonickém Lockheedu Electra

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?