Ideální auto do tropických teplot? Na klimatizaci zapomeňte, nejlepší je pojízdný bazén

3 nové názory
Autor: Redakce
  • Běžně se v autech bráníme před tropickými teplotami za pomoci klimatizace, ale na světě existuje ještě elegantnější řešení 

  • Najdou se totiž speciality, kde můžete přímo jezdit v bazénu 

  • Jedna taková byla letos prodána v aukci za zhruba 600 tisíc korun 

Aktuální tropické teploty mohou být při cestách autem dost nepříjemné. Běžný motorista se samozřejmě chrání před přehřátím organismu za pomoci klimatizace, ale na světě se už objevila ještě zajímavější řešení. Například začátkem letošního roku byl v aukci prodán vůz pojmenovaný jako Carpool DeVille. Přesně jak název napovídá, šlo o pojízdný bazén postavený na základech starého Cadillacu DeVille.

Počátky tohoto projektu sahají až do poloviny devadesátých let, kdy se v domě několika studentů kanadské McMaster University vyskytl opuštěný Chevrolet Malibu z roku 1982. Po chvilce přemýšlení, jak s nikým nechtěným autem naložit, bylo rozhodnuto. Než platit za odtah a likvidaci mu budoucí inženýři amputovali střechu a přestavěli ho na pojízdný bazén. Tak vznikla první verze modelu Carpool.

3b16373365fe4dec2663382acb7077b0_original První studentský pojízdný bazén vznikl ještě v devadesátých letech na základech nikým nechtěného Chevroletu Malibu. Rekordní Carpool DeVille byl postaven až mnoho let poté

Auto si rychle získalo velkou oblibu, protože se stalo součástí každé párty v okolí univerzity. Dokonce se ukázalo v roce 2001 také na Canadian International Auto Show. Následně přišla nová výzva. Pokud by se studentům podařilo dostat vůz do Bonneville, téměř jistě by si odnesl titul nejrychlejší pojízdné vířivky světa. Jenže to se nepovedlo.

Doporučujeme: Společnosti Norwegian a Ferrari stvořily první motokárovou trať na moři (+video)

Studenti Phillip Weicker a Duncan Forster se ale vize nejrychlejší vířivky světa drželi ještě mnoho let poté, až v roce 2008 pořídili Cadillac DeVille Convertible (1969) a dali se do práce, která trvala dalších šest let. Vůz musel projít po mechanické stránce kompletní renovací a řadou úpravu. Kromě instalace bazénu a potřebného příslušenství jak pro funkci vířivky, tak pro případné ohřívání vody na 30 °C došlo třeba také na úpravu odpružení, kdy vůz dostal vzduchové pružiny. Po šesti letech bylo vše hotovo, ale aby se tenhle pojízdný bazén dostal do Bonneville, musela pomoci přes Kickstarter veřejnost. Autoři projektu žádali deset tisíc dolarů, nakonec se vybralo více než jedenáct tisíc.

V roce 2014 se Carpool DeVille nakonec opravdu dostavil do Bonneville, kde naplněn 1400 litry vody dosahoval rychlostí kolem 50 mil v hodině (80 km/h). Oficiální rekordní zápis byl nakonec stanoven na 49 mil v hodině, tedy v přepočtu zhruba 79 km/h. Rychlejší vířivku na světě v současnosti nenajdete. Carpool DeVille se stal všeobecně známým. Pomohl tomu třeba fakt, že tohle auto bylo součástí natáčení klipu k písni SummerThing! od Afrojacka (video si můžete prohlédnout zde) a dokonce se s ním svezl i Jay Leno.

Jestli se vám zamlouvá představa jezdit v těchto tropických vedrech autem a přitom se současně koupat, máme pro vás dvě špatné zprávy. Carpool samozřejmě nesmí do provozu, byť by jízda ve vodě mohla být opravdu zábavná, za druhé jste příležitost k pořízení auta zmeškali. Začátkem letošního roku byl vůz prodán v rámci aukce Barrett-Jackson za zhruba 600 000 Kč.

Samozřejmě Caropool DeVille nebyl jediný automobil s bazénem. V minulosti vzniklo pár limuzín, které byly také vybaveny bazénem. Připomenout si je můžete na konci přiložené galerie.

Podnikatel (neregistrovaný)
Haha, no to je asi tak jediné, co na to lze říct. Prostě takové to posměšné ha ha. Já teda osobně raději budu mít klasický bazén, než abych měl podobné vymoženosti a blbiny. Nemám fakt čas na to, abych řešil podobné věci. Prostě buď má člověk bazén nebo auto. Tohle fakt nejsou dvě věci, které by se daly zkloubit. ;-)
Autobusák (neregistrovaný)
Kdysi jsme se o něco podobného snažili s kamarádem, když jsme levně získali toho pickupu od Škodovky s korbou. Takže se těsnilo, co to šlo. Paradoxně to fungovalo, jen vám žádný návod neřekne o tom, že musíte tím autem jet tak maximálně 20 km/h jinak nemáte šanci vodu udržet tam, kam patří. :) No, dneska už jsem z toho vyrostl, takže mám od https://www.albixon.cz/bazeny/prelivove/ doma přelivový bazén. :)
Filip (neregistrovaný)
Tak to je skvělý nápad :-D . To by sousedi koukali, kdybych s takovým autem přijel :-D . Já mám jenom klasické auto s klimatizací a jsem za ni rád. I tak jsem ale nejradši doma v klidu. Vloni jsme si totiž pořídili mobilní klimatizaci ze Vzdušínu https://www.vzdusin.cz/mobilni-klimatizace , takže máme doma klid a příjemně :-) .
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?