Ľ. (neregistrovaný)
Fajn článok. A je pravda, že pre plné pochopenie je potrebná väčšia diskusia. Napr. aj straty pri prenose a distribúcii elektriny. Skutočnosť, že jednotka elektrickej energie vyrobenej elektrárňou sa nezhoduje s jednotkami distribuovanými spotrebiteľom. Niektoré percento jednotiek sa stratí v distribučnej sieti. Tento rozdiel vo vytvorených a distribuovaných jednotkách je známy ako strata prenosu a distribúcie. Technické straty sú normálne 22,5%a priamo závisia od charakteristík siete a spôsobu prevádzky. Ďalšie straty sú dané účinnosťou nabíjačky. Tj. na dobitie 100 kWh batérie je potrebné vyrobiť cca 130 kWh elektriny v elektrárni?
Radovan (neregistrovaný)
Máte pravdu, jenže tyhle ztráty platí (s výjimkou nabíjení) i pro dodávky elektřiny do rafinerií. Prostě tyhle kecy jsou jenom kecy, provoz spalovacích vozidel je brutálně neefektivní a energeticky velmi náročný. A to ještě neprobíráme spotřebu vzduchu na hoření v nich a zplodiny tím vzniklé, které mají další finanční dopady na cenu zdravotnictví. A už vůbec se nebavíme o hluku a vibracích, což jsou další náklady, související s budováním protihlukových opatření (stěny, okna, zelené valy, keře a stromy...) nebo rovnou vymísťováním vozidel z měst a obcí budováním drahých obchvatů na zemědělské půdě.
Radovan (neregistrovaný)
To se ví už strašně dlouho, jen o tom ropáci neradi píší a informují. Spalovací auta nejezdí jen na ten benzín/naftu/plyn, ale i na spoustu uhlí a jádra. Nehledě na fakt, že i na elektřinu, protože bez baterky a alternátoru, neustále dodávajících elektřinu spalovacímu motoru ho ani nenastartujete, ani neudržíte v chodu. Prakticky každá rafinerie musí mít vele sebe uhelnou elektrárnu nebo přímou linku do jaderky. Tak brutálně energeticky náročná je. To, že si část elektřiny vyrábí sama z odpadů z výroby je sice pěkné, ale je to nesmysl, protože i na ty odpady padlo na začátku opět hodně elektřiny. Ano, i při plném přechodu naelektrovozidla budeme potřebovat nějakou rafinaci na např. výrobu plastů. Ale naprosto minimální.
Radog (neregistrovaný)
Výborný článek, který otevírá diskuzi! Jen tak dál. Doplnil bych ještě jeden bod a tím je podpora Ruské federace. Nejsem naivní, že by naše spotřeba zlepšovala život obyčejným rusům. Spíše si představuji, že nemalá část výnosu jde na vojenské okupantské akce. V podstatě nevím z čeho budou žít za takových 20 let státy jako je RF, Ázerbajdžán nebo Saudská Arábie.