Honda chystá na rok 2022 elektromobil, který se nabije za 15 minut

24.11.2017
1 nový názor
Autor: Redakce
  • Honda věří, že rychlejšíí nabíjení elektromobilů zvýší jejich atraktivitu

  • Připravuje nový SCiB akumulátor, který se nabijet za 15 minut

  • Bude k tomu potřeba rychlonabíječka o výkonu 150 kW

  • Aktuálně jsou „běžné“ rychlonabíječky o výkonu 50 kW

Před několika lety se zdálo, že budoucnost patří hybridům. Pak se mluvilo o vodíku. A dnes všichní říkají, že budoucnost je čistě elektrická. Honda věří, že se zkrácením času nabíjení nebude nutné poskytovat mnohasetkilometrový dojezd a naprosto postačí, když nebude muset řidič čekat několik hodin, ale jen pár minut. Podle informací webu nikkei.com chce Honda do pěti let uvést elektromobil, který se nabije na dojezd okolo 200 km za čtvrt hodiny.

Současné experimentální SCiB akumulátory, které vyvíjí například Toshiba, jsou schopné vyhovět nárokům na rychlejší nabíjení. Ono není zas takový problém postavit supervýkonnou nabíječku. Například v Japonsku už mají 150kW nabíječky poměrně běžně a 350kW se testuje. Běžný li-ion akumulátor ale nedokáže takový výkon spolehlivě pobrat.

Doporučujeme: Pokud nevznikne 40 obřích továren na akumulátory, elektromobily nebudou mít na co jezdit, tvrdí VW

Právě nové SCiB lithium-titanátové akumulátory takový výkon zvládnou a s nimi chce Honda do pěti let přijít. Podobné už testuje Mitsubishi, i když jen v malých kapacitách okolo 10 kWh. Honda ale nabídne vůz s reálným dojezdem okolo 200 km, takže připravuje akumulátor SCiB o kapacitě 30 až 40 kWh.

Současné li-ion akumulátory nejsou příliš ochotné pobírat proud z vysokovýkonných nabíječek. Sice jsou k dispozici nabíječky standardu CCS nebo CHAdeMO o výkonu 50 kW, ale s nimi umějí komunikovat jen některá auta a navíc se jejich častým používáním životnost li-ion akumulátoru zkracuje.

Michal (neregistrovaný)
Honda by teda měla začít vyvíjet i síť která to utáhne až si to koupí více lidí, předpokládám, že jejich cílem není prodat jeden, dva kousky... :-)
  • Našli jste v článku chybu?