Historicky nejluxusnější Dacia má matnou karoserii, 150 koní, kompletní výbavu a vyrobena bude v několika stovkách exemplářů

19.10.2022
1 nový názor
  • Dacia Duster Mat Edition je vůbec první automobil rumunské značky, který dostal matný lak karoserie 

  • Nová Mat Edition kromě barvy Comet Grey obsahuje lesklá černá kola a kompletní výbavu 

  • Jediný dostupný motor pro Duster Mat Edition je čtyřválec 1.3 TCe o výkonu 150 koní spojený s automatickou převodovkou EDC 

  • Na trh dorazí jen několik stovek exemplářů 

Dacia představila na právě probíhajícím autosalonu v Paříži kromě několika jiných novinek také model Duster Mat Edition. V základu sice jde „pouze“ o klasický Duster, jaký běžně potkáváme v provozu, výrobce ale v rámci nové edice přidal několik zajímavostí navíc. Výsledkem je automobil, který můžeme označit za tu vůbec nejluxusnější Dacii, jakou si kdy běžní zákazníci mohli pořídit.

Nejviditelnější novinkou se barva karoserie Comet Grey. Jak název napovídá, lak to je matný. Něco takového Dacia na žádný svůj model dosud nikdy nepoužila. Nevšední barva je doplněna o leskle černé drobnosti, jako jsou kryty zpětných zrcátek nebo střešní anténa. Leskle černé jsou pak také sedmnáctipalcové lité disky. Design podtrhuje přepracovaná maska chladiče v provedení, jaké v aktuálně dostaly všechny modely značky.

„Přepudrovaný“ Duster a další Dacie vyrážejí s novým logem a barvami
Přečtěte si také:

„Přepudrovaný“ Duster a další Dacie vyrážejí s novým logem a barvami

Interiér už žádné nevšední speciality nepřináší. Duster Mat Edition ale přichází v nejvyšší možné výbavě, takže tu je infotainment s dotykovým osmipalcovým displejem a navigací, automatická klimatizace, bezklíčové odemykání a tak podobně. Samozřejmě nechybí přepracované výdechy ventilace nebo nový volant s nápisem Dacia. Jde o změny související s modernizací designu celé nabídky rumunské značky.

Dacia prezentuje Duster Mat Edition jako „sběratelský automobil“. Proto nepřekvapí, že výroba Dusteru v tomto provedení bude omezena. Přesná čísla zatím nejsou známa, magazín Carscoops ale cituje představitele značky, kteří v Paříži slíbili produkci „několika stovek kusů“. Objednávky budou moci zájemci začít podávat v dohledné budoucnosti. Cena ještě známá není, téměř jistě ovšem půjde o nejdražší vůz značky Dacia.

Petr (neregistrovaný)
A okýnka při vypnutém motoru asi pořád nepůjdou stáhnout, co? :'( Za mě největší chyba tohoto auta...To uměl už peugeot 206 v roce 1998 a tipuju ze i mnohem starší auta.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?