Hasiči budou zasahovat v osmi nových Toyotách Hilux

20.11.2020
přidejte názor
Autor: Redakce

Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru pořídil osm nových terénních automobilů Toyota Hilux. Vozy dodané prostřednictvím dealera BSAuto budou sloužit při zásazích záchranářů v těžkém terénu. Pořízení vozidel financovalo ministerstvo financí. Cena jednoho speciálně vybaveného vozu je přes 1,3 milionu Kč.

Všechny vozy disponují vedle nejvyšší výbavy také speciálním navijákem a tažným zařízením s tažnou sílou do 3,5 tuny, výstražným zařízením modročervené barvy, spojovými prostředky, přenosným osvětlovacím stožárem, sadou signalizačních světel a dalšími technickými prostředky odpovídající hasičskému vybavení zásahových vozidel.

Záchranářské Hiluxy v provedení double cab pohání dieselový čtyřválec 2,4 D-4D o výkonu 150 koní s manuální šestistupňovou převodovkou, jsou nadstandardně vybavené zvýšeným sáním vzduchu a ochranou spodní části motoru. Součástí výbavy je také sada náhradních kol s pneumatikami, které jsou určené do těžkého terénu. Hilux pouze nedoplňuje vozový park hasičů, ale bude součástí jeho obnovy.

„Model Toyota Hilux se mnohokrát osvědčil v těch nejtěžších podmínkách. Používají jej záchranné sbory či ozbrojené složky na celém světě. Ve své kategorii poskytuje nadprůměrnou spolehlivost, vysokou praktičnost i průchodnost obtížným terénem," říká Karek Sedláček, ředitel BSAuto Brno.

Toyota letos přišla s modernizovaným Hiluxem. Facelift legendárního picku-upu vsadil ještě více na kombinaci užitkových vlastností s komfortem pro posádku. Novinkou je rozšíření motorizace o nový úsporný dieselový agregát o objemu 2,8 litru s výkonem 204 koní a točivým momentem 500 Nm, který doplňuje stávající variantu 2,4 D-4D.  Pro jízdu v terénu ručně přiřaditelný systém 4x4 doplňuje automatický samosvorný diferenciál, asistent rozjezdu do kopce HAC nebo systém aktivního řízení trakce (A-TRC).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?