Frankfurt 2017: Suzuki Swift Sport přišlo o atmosférický motor, ale je lehčí

12.09.2017
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Suzuki Swift Sport poprvé dostalo motor s turbem

  • Čtrnáctistovka Boosterjet nabízí výkon 140 koní

  • Mezigeneračně kompaktní Swift zhubnul 80 kg

Suzuki přivezlo na autosalon do Frankfurtu novou generaci ostrého hatchbacku Swift Sport. Už dopředu jsme věděli, že vůz poprvé dostane přeplňovaný motor. Je jím čtyřválcová čtrnáctistovka Boosterjet, která má výkon 103 kW (140 k) v 5500 min-1 a točivý moment 230 Nm v 2500 až 3500 min-1.

Zejména nárůst točivého momentu bude proti předchozí atmosférické generaci hodně znát na změně charakteru tohoto kompaktního ostrého hatchbacku. Základní recept jinak zůstává stejný, vpředu je zavěšení MacPherson, vzadu obyčejná „torzka“. Výkon pak posílá na silnici přes přední kola 195/45 R17 šestistupňová manuální převodovka. Doufejme, že Suzuki charakter auta nezabije extrémně dlouhými převody, jak je dnes v módě.

Doporučujeme: EuroNCAP — Suzuki Swift má jen tři hvězdy. Posádku ale chrání dobře

Suzuki dalo Swiftu novou platformu, která je lehčí, ale také pevnější. Mezigeneračně tento hatchback zhubnul 80 kg, takže na váze ukáže jen 970 kg. Rozšířila se i komfortní a bezpečnostní výbava. Nebude chybět systém nouzového brzdění či třeba hlídání opuštění jízdního pruhu.

Suzuki zatím neuvádí ani základní dynamické parametry, na hodnoty zrychlení, nejvyšší rychlosti a spotřeby paliva si ještě musíme počkat. Stejně tak neznáme ceny nebo datum uvedení modelu na trh.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?