Fiat Tipo Italia: Italský švihák nabízí víc, než byste řekli

18. 3. 2019
Autor: Redakce

Udržíte se pod hranicí 400 000 Kč a zároveň se můžete vozit v autě, které je stylové navenek i zevnitř. Navíc vypadá podstatně luxusněji, než by se z cenovky mohlo zdát. To je Fiat Tipo Italia.

S modelem Tipo přišla automobilka Fiat v loňském roce a ohlásila jej jako „vůz nižší střední třídy“ s vynikajícím poměrem ceny a výkonu. To lze odsouhlasit. Vybrat si přitom můžete provedení podle svého gusta.

Tři karoserie i výbava „Italia extra“

Na co se tedy těšit? Na možnost výběru ze tří oblíbených karoserií. Největší nálož prostoru nabízí celkem pochopitelně varianta Fiat Tipo combi Italia, která disponuje 550litrovým zavazadlovým prostorem. Jen o 30 litrů menší kapacitou oplývá štíhlý a elegantní sedan. Pokud fandíte úspornějším vozům, pak se vám nejspíš zalíbí pětidvéřový hatchback s 440litrovým prostorem.

Výbava těchto vozů je vzhledem k ceně velice pěkná, ačkoli ne oslnivá. Ale pokud vám nevadí si trochu připlatit za komfort a exkluzivitu, můžete vyrazit brázdit ulice s výbavou „extra“. Ta zahrnuje například chromované prvky v interiéru, multimediální rádio se sedmipalcovou dotykovou obrazovkou, 16palcová kola z lehkých, kvalitních slitin nebo třeba i vyhřívaná přední sedadla, LED osvětlení či senzory pro parkování.

Jak vypadá základ?

I bez extra výbavy má ale Tipo co nabídnout. Zejména bezpečnost je podchycená řadou moderních prvků – ať už je to systém ASR (regulace prokluzu kol), stabilizační program ESC, šestice airbagů či senzor tlaku v pneumatikách.

Nechybí samozřejmě ani elektronicky ovládaná okna, centrální zamykání nebo systém ABS. Součástí výbavy je i systém „Hill-Holder“, který usnadňuje rozjíždění do kopce.

Výkonem nezklame

Designové provedení všech variant vozů Tipo je více než povedené. Ale není to jen falešné pozlátko, které na ulici zklame? Vůbec ne. Vozy jsou vybaveny dostatečně silným a hlavně pěkně šlapajícím a spolehlivým motorem o objemu 1,4 l s náhonem na přední kola a šestistupňovou převodovkou.

Základní motorizace nabídne výkon 95 koní. Pokud by vám to bylo málo, zvolit můžete i variantu T-jet, ze které dostanete ještě o 25 koní víc. Při standardní (95 k) možnosti se kombinovaná spotřeba drží na 5,7 l na 100 km. Maximální rychlost pak dosahuje 185 km/h.

V případě sedanu se navíc startovací cena zcela základního provedení drží dokonce pod hranicí 300 000 Kč!

Ojeté Fiat Tipo i další skladové vozy Fiat

Dáváte přednost lehce zajetým vozům před fungl novými? Pak by vás měla zajímat nabídka SRBA SERVIS. Zahrnuje totiž vozy Fiat Tipo, které mají najeto jen pár stovek kilometrů, a přesto jsou k dostání za zvýhodněnou cenu. A jde dokonce o vozy s vyšší výbavou a silnější motorizací.

Pod kapotou na vás tudíž čeká 120 koní, ale taky automatická klimatizace, čalounění stropu nebo řadicí páka potažená kůží a spousta dalších nadstandardních prvků.

Kromě toho ale SRBA SERVIS nabízí další skladové vozy Fiat, včetně nových modelů. Jízdní vlastnosti a pohodlí interiéru si můžete vyzkoušet na soukromé testovací dráze, která je k dispozici na pobočce v Jílovišti, aniž by vás zdržovaly kolony. S vozem se tak můžete důvěrně i důkladně seznámit a nehrozí, že koupíte zajíce v pytli.