Range Rover Evoque: SUV, které vidí vše a zná svého řidiče

15. 4. 2019
Autor: Redakce
  • Systém Ground View dokáže „zprůhlednit“ kapotu. Jde o realizaci konceptu z roku 2014

  • Displej s vysokým rozlišením ve zpětném zrcátku přináší průlomovou viditelnost z místa řidiče

  • Modernější software systému Touch Pro Duo jako základ digitální části modelu Evoque.

  • Apple CarPlay a Android Auto propojí váš chytrý telefon s dotykovým displejem

  • Algoritmy umělé inteligence systému Smart Settings sledují zvyky řidiče a v předstihu připravují nastavení kabiny

  • Aplikace InControl Remote zajišťuje zákazníkům spojení s vozem, ať jsou kdekoliv na světě

  • Díky vzdálené aktualizaci bude v automobilu vždy aktuální software

Range Rover Evoque nové generace nabízí průlomové funkce, nejmodernější technologie a nejnovější umělou inteligenci. Díky tomu je Evoque více konektivní a více digitální než kdykoliv dříve.

ClearSight Ground View – sériová verze systému průhledné kapoty, kterou automobilka Land Rover poprvé ukázala na konceptu Discovery Vision, je na světě unikátem. Obraz kamer umístěných v masce chladiče a ve zpětných zrcátkách je skládán na centrální dotykový displej. Tím je vytvářen virtuální pohled před vůz a pod jeho přední část s šířkou záběru 180°. Tento systém usnadňuje řidičům manévrování v náročném terénu stejně jako kolem vysokých městských obrubníků. Jde o další technologickou evoluci, která dělá nový Evoque ideálním pro pohyb v městské džungli, ve skutečné džungli, i někde mezi tím.

RR_EVQ_20MY_Technology_DS_221118_07Nové chytré vnitřní zpětné zrcátko lze stiskem jednoho tlačítka změnit v displej s vysokým rozlišením. Displej zobrazuje obraz kamery snímající prostor za automobilem. Řidič tak může sledovat dění za vozem i v případech, kdy na zadních sedadle sedí vyšší cestující nebo je v zavazadelníku objemnější náklad. Kamera umístěná nad zadním oknem zároveň nabízí širší úhel záběru (50°) a lepší viditelnost za zhoršených světelných podmínek.

Kvůli ochraně před blátem a vodou je kamera vybavena ochrannou hranou, která omezuje zanášení nečistotami. Povrch čočky je navíc potažen vrstvou odpuzující vodu. V nepříliš pravděpodobných situacích, kdy by byla kamera zcela zanesena, se řidič stále může jednoduše vrátit k používání klasického zrcadlového skla.

RR_EVQ_20MY_Technology_ND_221118_04Multimediální systém Touch Pro Duo automobilky Land Rover je základem digitální části interiéru. Kombinuje dva hladké desetipalcové dotykové displeje, displej na místě přístrojového štítu o velikosti 12,3 palce a barevný průhledový displej. Výsledkem je krásný interiér s rozsáhlým digitálním rozhraním.

Ergonomický design a klasické pevné ovladače znamenají jednodušší a více intuitivní ovládání. Řidič tak může snáze ovládat nejrůznější technologie. Propojení chytrých telefonů zajišťují systémy Apple CarPlay nebo Android Auto. Pro zadní cestující jsou připraveny držáky tabletů Click & Go s možností jejich dobíjení, nechybí ani WiFi hotspot a šest USB konektorů rozmístěných po celém interiéru.

Nový Evoque je první model značky Land Rover vybavený technologií Smart Settings využívající pokrokové algoritmy umělé inteligence učící se zvyky řidiče v průběhu času. Tato technologie rozpozná konkrétního řidiče za pomoci klíčku a chytrého telefonu a na základě této identifikace nastaví sedadlo i volant. Celkem může být uloženo až osm profilů. Po několika jízdách si Evoque začne pamatovat obvykle nastavenou teplotu klimatizace konkrétního řidiče, preferovaná média přehrávaná během jízdy a často vytáčená čísla v určitý čas i v určitý den v týdnu. Vůz dokonce rozpozná také preferovaný program masážních sedadel.

RR_EVQ_20MY_Tech_Screens_012„Vlastnit Range Rover znamená být na špici v oblasti technologií dostupných u automobilů, schopností vozu i pohodlí. Nový Evoque je jedním z technologicky nejvyspělejších automobilů prodávaných na aktuálním trhu. Díky chytrému zpětnému zrcátku můžeme říci, že má doslova oči i vzadu,“ řekl Alex Heslop, Director of Electronics and Software Jaguar Land Rover.

Aplikace InControl Remote určená pro chytré telefony umožňuje zákazníkům být s jejich Evoquem v kontaktu, ať už se nachází kdekoliv na světě. Zákazníci mohou využít své telefony pro určení polohy vozu, kontrolu aktuálního dojezdu nebo mohou na dálku automobil odemknout a uzamknout. Stejně tak je možné předem vyhřát nebo vychladit kabinu na požadovanou teplotu.

Evoque je připravený na budoucnost. Díky možnosti vzdálené aktualizace softwaru infotainmentu a dalších systémů vozu bude toto luxusní kompaktní SUV průběžně vylepšováno, přičemž zákazníci kvůli tomu nebudou muset navštěvovat servis. Aby se posádka uvnitř vozu cítila co nejlépe, je Evoque vybaven technologií Cabin Air Ionisation, která odstraňuje nečistoty z ovzduší.