Elektrický Volkswagen je teď absolutně nejrychlejší na Pikes Peak. Slaví také Bentayga

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Elektrický speciál Volkswagen I.D. R Pikes Peak je novým držitelem absolutního rekordu Pikes Peak 

  • Romain Dumas zajel čas 7 minut a 57,148 sekund 

  • Rekord Peugeotu byl překonán o zhruba šestnáct sekund 

  • Mezi produkčními SUV stanovilo nový rekord Bentley Bentayga

O uplynulém víkendu se jel další ročník slavného závodu Pikes Peak. Zajímavý byl především tím, že pro něj automobilka Volkswagen připravila zbrusu nový elektrický speciál. Jeho cílem původně byl rekord v kategorii elektrických automobilů. Výsledkem je ovšem čas dokonce lepší, než jaký v roce 2013 zajel Sébastien Loeb s Peugeotem. Jinak řečeno, elektromobil značky VW je aktuálním držitelem absolutního rekordu.

Za volant vozu Volkswagen I.D. R Pikes Peak se posadil Romain Dumas. Jeho přesný výsledek je 7 minut a 57,148 sekund. Pro připomenutí, Sébastien Loeb zdolal trať Pikes Peak s Peugeotem 208 T16 za 8 minut a 13,878 sekund, tedy o více než šestnáct sekund pomaleji.

Doporučujeme: Volkswagen I.D. R Pikes Peak má 680 koní a na 100 km/h zrychlí za 2,25 s

Volkswagen oznámil účast na Pikes Peak v říjnu minulého roku, takže na vývoj auta nepotřeboval ani rok. Při stavbě vozu bylo cílem dosáhnout co nejnižší hmotnosti a co nejvyššího přítlaku. Elektrický speciál používá dva elektromotory. Celkový výkon systému je 500 kW (680 k) a točivý moment vrcholí hodnotou 650 Nm. Akcelerace z nuly na 100 km/h je záležitostí na 2,25 sekund a hmotnost nepřesahuje 1,1 tuny.

Kromě absolutního rekordu si koncern Volkswagen připsal další úspěch také v kategorii sériově vyráběných SUV, když dvanáctiválcové Bentley Bentayga řízené Rhysem Millenem zvládlo Pikes Peak v čase 10 minut a 49,9 s, čímž překonalo rekord Range Roveru Sport o zhruba dvě minuty.

Volkswagen ID R Bentley Bentayga

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?