Elektrický moped ze Zaječic u Pyšel připomínající Babettu definitivně míří do provozu. MDČR schválilo jeho homologaci

15.06.2023
přidejte názor

Společnost Goodped nedávno získala osvědčení od Ministerstva dopravy ČR pro svůj elektrický moped Mopedix Electrix. Stala se tak prvním českým výrobcem elektrického mopedu s povolením k provozu na pozemních komunikacích.

Čezeta, Jawa, Govecs, Kuberg a teď nově Goodped ze Zaječic u Pyšel. Výrobce mopedů připomínajících svým designem Babettu se stal teprve pátým tuzemským výrobcem motorek, který nabízí homologovaný stroj. Startup Goodped sídlící nedaleko Benešova totiž dosáhl významného milníku, když v červnu obdržel evropský certifikát schválení typu celého vozidla od Ministerstva dopravy ČR. 

Připomíná Babettu, jezdí na elektřinu, má nosič na basu piv a pochází z Pyšel. Na trh míří nový český moped
Přečtěte si také:

Připomíná Babettu, jezdí na elektřinu, má nosič na basu piv a pochází z Pyšel. Na trh míří nový český moped

Podle Miroslava Špačka, jednatele společnosti Goodped, bylo toto schválení de facto formálním krokem, neboť nejtěžší zkoušky absolvovali již v průběhu uplynulých devíti měsíců. Mopedix Electrix podstoupil důkladné testování u prestižní certifikační agentury TÜV SÜD Czech. 

Test dojezdu i záření

Jednou z nejtěžších zkoušek byl test elektromagnetické kompatibility, který byl absolvován již na podzim loňského roku. Během tohoto testu bylo ověřeno, zda elektronické součásti Mopedixu nevyzařují nadměrné množství záření a zda je stroj naopak odolný proti vnějšímu záření. Mopedix Electrix byl podroben i dalším testům, jako jsou testy brzd, dojezdu, manévrovatelnosti a pevnosti komponent.

Důležitou vlastností tohoto mopedu je jeho nosnost, která dosahuje 176 kilogramů. To je v kategorii mopedů unikátní hodnota. Mopedix také nabízí dvoumístné provedení, což by mohlo být pro potenciální zákazníky velmi zajímavé. Na zadním nosiči je ale možné kromě dalšího člověka přepravovat také třeba basu piv. 

Na vývoji Mopedixu se podíleli odborníci z Technické univerzity v Liberci (TUL), celý vývoj probíhal v České republice a u nás se také vyrábí 80 % potřebných dílů včetně baterií. 

Elektrický Mopedix byl oficiálně představen letos v únoru. Novinka má 3kW elektromotor, ujede až 75 km a maximální rychlost na veřejných komunikacích je 45 km/h. Cena startuje částkou 134 tisíc. 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?