Elektrický koncept Opel GT X Experimental ukazuje podobu budoucích modelů značky

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Opel představil studii GT X Experimental 

  • Je to elektromobil s karoserií kombinující SUV a kupé 

  • Vůz ukazuje podobu budoucích modelů značky 

Automobilka Opel představila minulý rok svou strategii pro blízkou budoucnost. Stručně řečeno dojde k hlubší integraci s technikou koncernu PSA, aby se snížily výrobní náklady, zároveň se bude také rozšiřovat nabídka elektrifikovaných modelů. Opel se chce totiž stát evropským leaderem v oblasti snižování emisí CO2. Ještě více se bude sázet také na crossovery a konečně se rovněž změní design. Tohle všechno ztělesňuje nový koncept GT X Experimental.

Studie GT X Experimental svým označením odkazuje až do roku 1965, kdy Opel jako vůbec první evropská automobilka představil nějaký koncept. Šlo o kupé s názvem Experimental GT. Také aktuální studie dostala karoserii kupé, ale postavenou na zvýšeném podvozku, protože crossovery dnes prostě táhnou. Jinak se jedná o velmi kompaktní vůz. Na délku měří 4063 mm, široký je 1830 mm, vysoký 1528 mm a jeho rozvor nabízí 2625 mm.

Doporučujeme: Retro — Lotus Omega ve své době zastínil BMW M, Mercedesy AMG i Ferrari

Hlavním posláním konceptu GT X Experimental je prezentace nového designového stylu. Zajímavá je například maska plynule přecházející do diodových světel. Designéři také hojně využívají motivu trojúhelníku, kdy jeden malý trojúhelník umístěný na straně řidiče pod zadními dveřmi slouží jako ukazatel aktuálního stavu nabití baterií. Opel vsadil na poměrně malé sedmnáctipalcové disky, ty ale vypadají jako podstatně větší, protože do pneumatiky přerůstají velké ozdobné kryty kol. Interiér je čtyřmístný a dominuje mu obrovský displej na palubní desce. Výborný přístup do kabiny pak zajistí absence středového sloupku a možnost otevřít všechny dveře v úhlu až 90°.

Technické podrobnosti Opel tají. Oficiální tisková zpráva zmiňuje pouze přítomnost kompaktních lithium-iontových akumulátorů s kapacitou 50 kWh, přičemž bude možné využít také indukční dobíjení.

Doporučujeme: Opel Grandland X dostal nový diesel o objemu 1,5 litru. Plug-in hybrid dorazí do dvou let

GT X Experimental je kromě jiného také připomínkou dlouhodobějších cílů. Nejpozději v roce 2024 chce mít Opel nějakým způsobem elektrifikovány všechny své nabízené modely (začne se už příští rok u modelu Grandland X), do roku 2021 by pak crossovery měly tvořit na celkových prodejích značky 40 %.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?