Elektrická budoucnost vs. slavná minulost: Audi S1 Quattro porazilo elektrický speciál o výkonu 1000 koní

08.02.2022
přidejte názor
Autor: youtube.com, Race of Champions 2022
  • O uplynulém víkendu se konala akce Race of Champions 2022, během které došlo k zajímavé konfrontaci 

  • Přímo na trati se proti sobě postavilo legendární Audi S1 Quattro a zbrusu nový elektrický speciál Nitro FC1-X 

  • O modelu FC1-X se mluví jako o nejsilnějším automobilu, jaký se kdy zapojil do mistrovství v rallycrossu

  • Elektrická novinka ale na téměř čtyřicet let starou legendu nestačila 

O uplynulém víkendu se konala akce Race of Champions, během které se na jedno místo sjede řada hvězdných jezdců z různých kategorií motoristického sportu a ti spolu soutěží. Vítěz nikoho nepřekvapil, protože vyhrál Sébastien Loeb, který ve finále porazil Sebastiana Vettela. Stejná akce ale přinesla jiný zajímavý moment. Akce Race of Champions se totiž stala dějištěm premiéry nového elektrického závodního speciálu Nitro FC1-X. Ten se postavil proti slavnému Audi S1 Quattro, které mu jeho premiéru poněkud pokazilo.

Jak se můžete přesvědčit na videu přiloženém dole pod článkem, téměř čtyřicet let staré závodní Audi, navíc řízené Stigem Blomqistem, kterému je 75 let, dokázalo nastupující elektrický speciál porazit. Podle neoficiálních informací mělo závodní Nitro FC1-X výrazně horší pneumatiky. Pokud ano, jde o velkou chybu týmu Nitro RX, který vůz postavil. Výsledek totiž pro jeho novinku nevyznívá nejlépe.

Nitro FC1-X je závodní elektromobil s pohádkovými parametry. Výkon elektrického pohonu je 800 kW (1088 k) a vrchol točivého momentu má hodnotu 1100 Nm. Zrychlení na 100 km/h by mělo proběhnout za 1,5 s, nejvyšší rychlost se bude pohybovat pod hranicí 300 km/h. Naproti tomu legendární Audi S1 Quattro sází na přeplňovaný pětiválec. Jeho výkon se pohyboval zhruba od 450 do 600 koní, krátkodobě ale byl údajně motor schopen také vyprodukovat až 1000 koní.

Nitro FC1-X se letos představí v seriálu FIA World Rallycross Championship. Podle některých názorů mají automobily podobné Nitro FC1-X ukázat obrovský výkonnostní potenciál elektromobilů. Stejně, jako to v 80. letech udělaly u klasických automobilů speciály skupiny B.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?