EarthRoamer XV-HD je luxusní americký terénní obytňák za 33 milionů korun

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Americký výrobce luxusních obytných aut představil nový model

  • Po „malém“ XV-LTS přichází větší XV-HD

  • Základem je obří americký truck s obřím dieselem

  • Cena startuje částkou v přepočtu 33 milionů korun 

Americkou společnost EarthRoamer možná neznáte, ale úplný nováček na trhu to není. Svůj terénní obytný automobil s délkou bezmála devět metrů a cenou přibližně deset milionů korun vyrábí od roku 1998. Za tu dobu vzniklo více než 200 exemplářů. Pak se ale výrobce rozhodl, že trh potřebuje ještě něco většího. Proto přichází model XV-HD.

Už vzhled samotný je impozantní, a impozantní jsou také základní rozměry. Na délku má nové monstrum 10,7 m, široké je 2,6 m a vysoké přes čtyři metry. Základem je Ford F-750 osazený osmiválcovým dieselem o objemu 6,7 litru s výkonem 243 kW (330 k) a točivým momentem 983 Nm. Potud je vše relativně normální a rozhodně nic nenasvědčuje tomu, že by vůz v konečném důsledku měl stát přes třicet milionů.

Doporučujeme: Volkswagen California Ocean 2.0 TDI 150 kW a malý výlet za velkým větrem

Jenže základní platforma není z výroby osazena pohonem všech kol, takže americká společnost musela připravit vlastní řešení. Kromě toho podvozek používá vzduchové odpružení zadní nápravy a hydraulický systém nastavování světlé výšky. Kvůli hmotnosti je nástavba vyrobena z laminátu. Navíc jde údajně o jeden kus bez jakýchkoliv spojů.

Výbava interiéru je maximální. Uvnitř najdete v podstatě vše, co byste očekávali v luxusním hotelu. Nechybí ručně vyráběný dřevěný nábytek, lednice, pračka, sedací souprava, podlahové topení a tak dále. Samozřejmostí je i klimatizace a ovládání veškerých systémů přes dotykovou obrazovku.

Doporučujeme: VW California XXL — Obytný Crafter nabízí podlahové topení i ovládání přes tablet

Elektrická energie je uložena v lithium-iontových akumulátorech o kapacitě 20 kWh a k dispozici jsou i solární panely. Bohatě dimenzované jsou rovněž jednotlivé nádrže. Třeba ta naftu pojme 435 litrů paliva, do nádrže na čistou vodu se vejde 946 litrů a ta na odpadní vodu má objem 473 litrů.

Jak už bylo řečeno, cena je astronomická. V přepočtu vás tento speciál vyjde minimálně na 33 milionů korun. Pokud máte zájem, budete muset složit zálohu ve výši 8,3 milionů korun. Podrobnou prohlídku tohoto poněkud většího obytného auta najdete na přiloženém videu:

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?