Dopravní policie si pořídila 135 nových motocyklů BMW. Nákup opět zaplatili řidiči

1 nový názor
Autor: Redakce
  • Česká dopravní policie si pořídila 135 nových motocyklů BMW 

  • Jde o největší jednorázový nákup motocyklů v historii české policie 

  • Konkrétně do služeb policistů zamíří 90 exemplářů BMW F 800GT a 45 exemplářů R 1200RT

  • Nákup zaplatili řidiči prostřednictvím svého povinného ručení

Dopravní policisté si pořídili dohromady 135 nových motocyklů BMW. Celková hodnota zakázky je 60 477 681 Kč, přičemž nákup zaplatili řidiči prostřednictvím takzvaného Fondu zábrany škod. Dnes bylo předáno prvních 76 exemplářů.

Policisté nakoupili dohromady 90 kusů modelu F 800GT a 45 kusů výkonnějšího R 1200RT. Slabší motocykly potkáme spíše na okresních komunikacích, ty výkonnější budou častěji k vidění na českých dálnicích. Všech 135 motorek má být v policejních garážích do poloviny dubna.

Doporučujeme: Albánská policie převzala flotilu elektrických VW Golf, které nemá kde nabíjet

Důvodem nákupu je údajně to, že motocykly představují „účinný nástroj pro dopravní policii v rámci plnění úkolů policie při dohledu na bezpečnost a plynulost silničního provozu“, jak dnes řekl policejní prezident Tomáš Tuhý. Dalším důvodem je pak snaha o zviditelnění dopravních policistů.

Aktuální nákup motocyklů rozhodně není prvním případem, kdy policisté využili Fond zábrany škod. Téměř přesně před rokem nakoupila policie za peníze vybrané od řidičů 85 neoznačených Octavií určených pro „skrytý dohled nad bezpečností silničního provozu“. Ze stejného zdroje je financováno také školení, v rámci kterého se policisté učí základní řidičské dovednosti nebo nákup třiceti kusů ručních laserových měřičů rychlosti.

Doporučujeme: Řidiči zaplatí policistům školení, které je naučí základním řidičským dovednostem

Připomeňme, že Fond zábrany škod funguje od ledna 2014. Pojišťovny musí do tohoto fondu odvádět 3 % z financí, které vyberou v rámci povinného ručení. Původní záměr sliboval především nákup nové techniky pro hasiče i záchranáře, zabezpečení silnic a modernizaci infrastruktury.

Zdeněk Meisner (neregistrovaný)
Kolikrát minulosti jsme slyšeli o nákupech policejních motorek, BMW jsou trvanlivé, přesto s nimi nikde nejezdí. Jak dlouho trvá období než se nové motorky odepíší a za "zbytkovou cenu" si je hoši odkoupí?
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?