Donald Trump se dočkal. Jeho nová limuzína je konečně hotová

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Nová „bestie“ měla být dokončena už minulý rok 

  • Vývoj se ale protáhl, takže americký prezident dostal svůj vůz až teď 

  • Na veřejnosti se Donald Trump s novou limuzínou poprvé objevil o uplynulém víkendu 

Možná si vzpomenete na ne až tak dávné setkání Donalda Trumpa a Vladimira Putina.  Každý z nich se objevil ve vlastní limuzíně. Zatímco Trump ještě stále jezdil ve starém autě zděděném po Baracku Obamovi (to figuruje u prezidentského úřadu už od roku 2009), Putin se mohl pochlubit zbrusu novou limuzínou Cortege. Donald Trump totiž tehdy na svůj připravovaný vládní speciál ještě pořád čekal . Dočkal se ho až teď.

Nová „bestie“ se vyvíjela od roku 2013, kdy byl podepsán kontrakt s automobilkou General Motors. Původně mělo být vše hotovo do ledna 2017, aby si nově nastupující prezident mohl už automobil rovnou převzít. Jenže vývoj se protáhl o víc než rok. Donald Trump se proto se svým novým speciálem mohl poprvé veřejnosti pochlubit až o uplynulém víkendu.

The Beast vs. Cortege: Putinova limuzína je větší, hezčí a modernější než Trumpův speciál
Přečtěte si také:

The Beast vs. Cortege: Putinova limuzína je větší, hezčí a modernější než Trumpův speciál

Kromě prvních fotek kolujících internetem se toho o autě nosícím značku Cadillac zatím moc neví, samozřejmě z bezpečnostních důvodů. Prakticky jistý je základ z nějakého velkého pick-upu, který mnohatunovou karoserii unese, pancéřování, přítomnost kyslíku nebo třeba zásoby krve skupiny pana prezidenta, kdyby došlo na nejhorší. Technické podrobnosti typu použitého motoru ale zatím zveřejněny nebyly. Spekulace zmiňují osmiválec o objemu 6,6 litru.

Dočkal se i čínský prezident

Letošní rok je vůbec bohatý na nové limuzíny pro vrchní představitele nejmocnějších zemí světa. Kromě Putina a Trumpa totiž nedávno obdržel nový speciál také čínský prezident Si Ťin-pching. Veřejnosti vůz poprvé ukázal na přelomu července a srpna při návštěvě Afriky.

Jezděte jako Donald Trump. Na prodej je unikátní Cadillac Trump z roku 1988
Přečtěte si také:

Jezděte jako Donald Trump. Na prodej je unikátní Cadillac Trump z roku 1988

Jako už tradičně má čínský speciál na svědomí společnost FAW Group, respektive značka Hongqi. Vůz nese označení N501 a na délku měří přibližně 5,5 metru. Podle dostupných informací by měl být pod kapotou čtyřlitrový přeplňovaný osmiválec s relativně skromným výkonem lehce přes 400 koní. Na jednu nádrž ale zvládne tato limuzína ujet více než 800 km. Design v přední části navazuje na Hongqi CA72 z roku 1959, což byl první čínský prezidentský vůz této značky. Zezadu čínská novinka připomíná Bentley a uvnitř Rolls-Royce.

Foto: Road and Track, Time, China Automotive News

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?