Dobré zprávy: Benzin na některých stanicích zlevnil pod 36 Kč/l, průměrná cena nafty je nejnižší od vypuknutí války na Ukrajině

30.11.2022
přidejte názor
Autor: Tiskový servis Benzina
  • Průměrná cena nafty v ČR je aktuálně 41,70 Kč/l. Jde o nejnižší hodnotu od začátku března 

  • Klesá také průměrná cena benzinu. Na některých stanicích lze koupit litr Naturalu za 35,90 Kč 

  • Pokles cen by měl pokračovat

Ceny paliv na českém trhu v posledních týdnech výrazně klesaly. Jestliže zhruba před měsícem byl podle serveru kurzy.cz celostátní průměr nafty 47,30 Kč/l, aktuálně je zhruba o šest korun nižší. U benzinu celostátní průměr klesá pomaleji. Za uplynulý měsíc se snížil přibližně o tři koruny. V současnosti už je ale těsně pod hranicí 40 Kč/l. U nejlevnějších čerpacích stanic lze navíc tankovat Natural už za 35,9 Kč/l, což je částka blížící se hodnotám z doby před vypuknutí ukrajinské války.

Tradičně nejlevnější je společnost Tank ONO, která podle svého aktuálního ceníku prodává Natural 95 za 35,90 Kč/l a naftu za 37,90 Kč/l. Nejde ale o jediného prodejce. Například v Praze lze pořídit podle údajů serveru mbenzin.cz benzin za 35,90 Kč také u stanice Petronal. Velcí prodejci, jako jsou OMV, Shell nebo Orlen (Benzina) prodávají Natural 95 za ceny klidně o čtyři koruny na litr vyšší. Podle nedávného rozhovoru Jiřího Fojtíka, náměstka ministra financí, pro Českou televizi jsou ale marže u prodejců v pořádku.

Pro srovnání, před rokem touto dobou byla průměrná cena benzinu na českém trhu 37,17 Kč/l a nafta v průměru stála 36 Kč/l. Nafta se obecně od ruské invaze na Ukrajinu drží výše než benzin, nicméně aktuální celostátní průměr 41,65 Kč/l je nejnižší od začátku letošního března. Podle serveru kurzy.cz by cena ropy mohla dále klesat a paliva by tedy měla dále zlevňovat.

Od pátého prosince má ale začít platit embargo na dovoz ropy z Ruska, které by situaci mohlo zkomplikovat. Nevztahuje se ovšem na ropovod Družba. Jak připomněla ČTK, součástí balíčku sankcí je i zákaz exportu produktů z ropy dovezené do Evropy zmíněným ropovodem. Česká republika má ale do 5. listopadu 2023 vyjednanou výjimku, díky které chce ze slovenské rafinerie Slovnaft nadále dovážet především naftu.

Vývoj průměrných cen benzinu a nafty na českém trhu za poslední rok ukazuje, že se situace pomalu vrací do normálu. V dohledné době je očekáváno další zlevnění (zdroj: kurzy.cz)
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?