Do ruského provozu míří první autonomní vozy. Zajisté to pro ně bude velká výzva

1 nový názor
Autor: Redakce
  • Také v Rusku se chystají auta, která nebudou potřebovat řidiče 

  • Autonomní vozy vyvíjí společnost Yandex 

  • Zatím existují prototypy vycházející z Toyoty Prius a crossoveru Kia Soul 

  • Do reálného provozu vyrazí příští rok 

O autonomních automobilech se aktuálně hodně mluví. První modely už částečně tuto technologii nabízejí, ale většinou stále vyžadují dohled řidiče. Podle všeho je ovšem pouze otázkou času, kdy dorazí technologie umožňující pouze zadání cílové adresy a následnou relaxaci, protože vás auto bez vašeho přičinění odveze na místo určení. Takovou technologii vyvíjí kromě u nás známých společností a automobilek také v Rusku.

Doporučujeme: V Německu schválili zákony o autonomních vozech. Pořád ale musí mít řidiče

Samořiditelná auta připravuje společnost Yandex, což je lidově řečeno „ruský Google“. Ta zatím provozuje dva prototypy. Jeden vychází z crossoveru Kia Soul, tím druhým je upravená Toyota Prius+. Podle Yandexu ale není příliš důležité, o jaký konkrétní model se jedná. Jde především o přidaný hardware a software.

Prius+ i Soul používají k detekci svého okolí LiDAR, radar, kamery a samozřejmě GPS, respektive ruský GLONASS. Díky kombinaci informací ze všech zmíněných senzorů má vůz k dispozici virtuální model svého okolí a může se tak vyhnout překážkám. Pokud narazí na překážku, kterou nelze objet, prostě zastaví a počká, zda se situace nezmění.

Doporučujeme: MDČR postaví polygon pro autonomní vozidla. Z D2 se navíc stane chytrá dálnice

Na přiloženém videu si můžete prohlédnout jednu z prvních jízd upravené Toyoty. Vše se zatím odehrává v uzavřeném areálu a jak je vidět, do plynulé jízdy má technologie ruské společnosti Yandex ještě docela daleko. Nicméně tisková zpráva uvádí, že už na příští rok se chystají testy v reálném provozu v ulicích Moskvy.

Pro vývojáře to bude zajisté velká výzva. Všichni určitě znáte neuvěřitelná videa z ruských silnic. Na druhou stranu, když se ruské autonomní vozy vypořádají během vývoje s chováním tamních řidičů, asi je pak už nic nepřekvapí.

orig orig (1)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?