Spalovací motory vydrží nejdéle do roku 2050, myslí si Toyota

14.11.2017
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Podle Toyoty si po roce 2050 auto se spalovacím motorem nekoupíte

  • Už v roce 2040 bude jen v asi 10 % nových aut

  • Důvodem budou nejen přísnější normy, ale také pokrok ve vývoji

  • Akumulátory s trojnásobnou kapacitou přijdou za necelých deset let

S předpovídáním budoucnosti je to vždy ošemetné. Stačí si vzpomenout na vize z konce devatenáctého století o létajících parních strojích. Když se ale podíváme na současné trendy, nelze se ubránit dojmu, že klasický spalovací motor jako nejvhodnější koncepce pro pohon automobilu tu asi nebude napořád. Stejně to vidí Toyota, která prodává nejvíce vozů s alternativními pohony na světě.

Podle šéfa vývoje nových pohonů Toyoty Seiga Kuzumakiho bude klasický spalovací motor v roce 2040 v jen asi 10 % nových aut a do roku 2050 zmizí úplně. Jak vysvětlil Kuzumaki pro britský Autocar, důvodem budou stálem přísnější limity emisí CO2 a také prosté zákazy aut se spalovacími motory v jednotlivých zemích.

Doporučujeme: Elektromobily produkci CO2 nesníží, dokud se bude elektřina vyrábět hlavně z uhlí

Toyota se domnívá, že po roce 2040 už najdeme klasický spalovací motor jen v kombinaci s elektromotory v hybridech a plug-in hybridech. Dalším důvodem ale bude také pokrok v oblasti vývoje elektrických systémů pohonu, které budou použitelnější a akceptovatelnější. Velký průlom se také očekává v technologii výroby akumulátorů.

Toyota se nebojí pochlubit, že na počátku 20. let tohoto století představí produkční verzi nové generace akumulátorů, která zkrátí dobu nabíjení a sníží jejich hmotnost. Pokud by měla být nová generace tuhých akumulátorů stejně velká a těžká jako současné li-ion akumulátory, pojme trojnásobné množství energie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?