Díry tuzemských silnic zmizí ještě rychleji než dříve. Česká firma vylepšila své řešení

01.07.2024
přidejte názor
Autor: Tiskový servis Futtec

Společnost Futtec představila novou verzi svého „mikrovlnného cestáře“. V praxi to znamená především zrychlení už tak rychlých oprav výtluků na silnicích. 

Česká společnost Futtec zhruba před rokem poprvé ukázala veřejnosti svou technologii oprav silnic pomocí takzvaného „mikrovlnného cestáře“. Jde o technologii vyvinutou pro snadné opravy výtluků ve chvíli, kdy jsou ještě relativně malé a jejich opravy mohou být levné a hlavně rychlé. Za posledních dvanáct měsíců přitom došlo k dokončení vývoje třetí generace tohoto stroje (nese označení FT-3), který zajistí ještě rychlejší opravy, než tomu bylo možné dosud. 

Video: Jak probíhá oprava systémem Futtec

Zdroj: Youtube.com

Hlavní novinkou stroje s označení FT-3 je výrazné navýšení výkonu ohřevu. Ten vzrostl z původních 9 kW na 14,4 kW. Zároveň je výkon přesněji řízen. To v konečném součtu znamená zkrácení doby ohřevu výtluku z původních 35 až 50 minut na aktuálních zhruba 20 minut. 

Cestáři už nebudou překážet

Právě nahřívání okolí výtluku je nejdůležitější a nejpomalejší část opravy silnice touto technologií. Povrch okolo díry ve vozovce totiž změkne a dokonale se spojí s nově nasypanou taktéž rozehřátou směsí. Výsledná oprava tak nemá žádné spáry, kam by mohla natéci voda a opravu znovu poškodit. 

Pokud někde bylo více výtluků najednou, právě doba nahřívání jejich opravu brzdila. Dnes podle vyjádření lidí ze společnosti Futtec mohou práce probíhat kontinuálně. Když se připraví první výtluk a začne se nahřívat, lze začít rovnou připravovat další výtluk, přičemž ten první je nahřátý ještě dříve, než je dokončená příprava a stroj lze rovnou bez čekání přesunout na druhý výtluk. 

Novinkou stroje FT-3 jsou pak také kompaktnější rozměry, o 200 kg nižší hmotnost, speciální podvozek a zjednodušené ovládání. Změnou prošlo také chlazení, které teď směřuje vzduch pod stroj, takže za mokra je tímto způsobem výtluk zároveň vysoušen. 

Stroje společnosti Futtec se už osvědčily v praxi a první firmy je již využívají. Česká společnost má navíc evropský patent a plánuje expandovat s touto technologií i za hranice ČR, případně i mimo Evropu. Spolu s novým „mikrovlnným cestářem“ pak přichází také upravená pec využívající mikrovlnný ohřev pro nahřátí směsi, která se pak nasype do výtluku. 

V rámci dalšího vývoje se Futtec chce zaměřit mimo jiné právě i na směs samotnou, která by mohla být upravena tak, aby lépe vyhovovala potřebám této technologie. 

Zdroj: Futtec

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?