Daimler plánuje stavbu továrny v Rusku. Bude v ní montovat Mercedesy pro místní trh

23.01.2017
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Mercedes-Benz plánuje montáž aut v Rusku

  • Ročně chce v továrně poblíž Moskvy vyrobit 30 000 SUV

  • Německá automobilka v Rusku investuje okolo 200 milionů eur

  • Mercedes je na ruském trhu z prémiových značek nejžádanější

Příští rok má začít koncern Daimler stavět továrnu poblíž Moskvy, ve které bude z dovezených dílů montovat Mercedesy výhradně pro místní trh. Z prémiových značek se Mercedes-Benz právě v Rusku těší z největšího tržního podílu. Luxusními Mercedesy jezdí třeba i prezident Putin. Ale ostatní výrobci Mercedes dohánějí. Mercedes totiž musí auta dovážet již vyrobená, takže je na ně uvalena speciální daň.

Právě možnost montovat auta aspoň z dovezených „kitů“ snižuje daňovou zátěž. Stejně to dělá třeba konkurenční BMW v továrně Avtotor v Kaliningradu, Audi zase montuje vozy v továrně koncernu Volkswagen v Kaluze. Zde se montují pro místní trh podobným způsobem také Škodovky.

Doporučujeme: Galerie — Obrněné limuzíny sovětských pohlavárů slouží v Rusku dodnes

Mercedes se chce na ruském trhu orientovat především na SUV. Očekává, že jich ročně vyrobí kolem 30 000. Ruský trh sice v současnosti prochází těžkými časy, takže se někteří méně majetní snaží dostat k autům jakýmkoli způsobem. Ale movití Rusové rádi své úspory ukládají do luxusního zboží, auta nevyjímaje. Možná i proto Mercedes v loňském roce prodal v Rusku 36 888 aut. Ovšem i tak je to o 11 % méně než před rokem.

Konkurenční BMW zůstalo na svých 27 507 kusech, Lexus si polepšil o 19 % na 24 117 aut a předběhl na třetí místo Audi, které 19 % ztratilo a prodalo 20 705 vozů. Infiniti udalo v Rusku 4517 aut, o 18 % méně než v roce 2015.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?