Chystá se obytný přívěs vybavený elektromotory. Pomohou s tažením i parkováním

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Kromě automobilů dostanou elektrický pohon také obytné přívěsy 

  • První takový přívěs se začne testovat příští rok

  • Model E.Home Coco je vybaven dvojicí elektromotorů

  • Elektricky poháněný přívěs usnadní tažení a zároveň ho bude možné ovládat při parkování přes mobilní telefon 

O tom, že se elektromotory postupně stěhují do běžných aut, se píše poměrně často. To dnes už nikoho překvapit nemůže. Na letošním Caravan Salonu v Düsseldorfu se ale objevil zajímavý koncept, který naznačuje, že by elektromotory mohly najít uplatnění i tam, kde byste to možná nečekali. Společnost Dethleffs představila koncept E.Home Coco, což není nic jiného, než elektricky poháněný karavan.

Doporučujeme: Už i obytná auta mohou být vodíková. Mercedes představil Sprinter F-Cell

Teoretické předpoklady pro takové řešení jsou vyloženě pohádkové, protože instalace elektrického pohonu do obytného přívěsu má spoustu výhod. Především se tím výrazně sníží zatížení auta. Konkrétně E.Home Coco počítá s lithium-iontovými bateriemi o kapacitě 80 kWh (to je opravdu hodně, třeba takový Leaf má poloviční kapacitu). U každého kola je jeden elektromotor o výkonu 40 kW. Přívěs se pak při jízdě zapojuje podle potřeby. Uživatelé si navíc mohou nastavit zatížení automobilu, jaké má přívěs udržovat, takže místo třeba 900 kg fakticky auto potáhne jen 100 kg. Dethleffs zamýšlí novinku jako přívěs pro elektromobily, což znamená, že se jim při tažení nijak dramaticky nesníží dojezd.

Elektromotory by mohly zároveň pomáhat i při brzdění a rekuperací vyrábět elektrickou energii, nicméně dostupné informace nic o rekuperaci nezmiňují. Zato upozorňují na další zajímavou výhodu. Protože má přívěs dva nezávislé elektromotory, může řídicí jednotka ovládat každý zvlášť. Tím lze v krizových situacích přívěs stabilizovat. Počítá se také s možností ovládání přívěsu na dálku přes chytrý telefon poté, co ho odpojíte. Tahle funkce má nahradit složité parkování. Přívěs jednoduše zajede dle vašich pokynů na vybrané místo sám.

Doporučujeme: Dovolená v karavanu či obytném automobilu — Vše, co potřebujete vědět

E.Home Coco dostal na střechu solární panely, které mohou baterie při kempování dobíjet. Baterie samotné pak samozřejmě poslouží coby nezávislý zdroj elektrické energie pro další systémy vylepšující komfort ubytovaných osob. Na rozdíl od běžných přívěsů by tento elektrický mohl být užitečný také v době, kdy s ním nikam nepojedete. Baterie v přívěsu lze použít jako záložní zdroj pro domácnost a pokud nebudete chtít svůj přívěs schovávat někde v garáži, pak by bylo možné využít pro napájení domácnosti i jeho solární panely.

I když jde pouze o koncept, vše vypadá celkem reálně. O výrobě ale ještě není rozhodnuto. Společnost Dethleffs bude příští rok přívěs teprve testovat. Dá se očekávat, že zásadním problémem bude cena. Už základní neelektrický karavan Dethleffs Coco totiž v přepočtu vyjde na necelých 600 tisíc korun a jak známo, elektrický pohon v dnešní době stále není nic levného. Případní zájemci si tak budou muset vyřešit otázku, zda má takový přívěs vůbec smysl, když podle všeho bude možné za podobné peníze koupit nějaký menší obytný automobil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?