Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Česká republika má pořád téměř nejstarší vozový park v Evropě. Hlavní příčina zůstává stejná. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Nově přidané názory se na webu objeví až po schválení redakcí.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
Dušan (neregistrovaný)
Problém není v tom, že Češi mají malé příjmy (to by přeci za námi byli i Maďaři, Poláci a Slováci), naopak i rozvržení příjmu (a bohatství) je nejrovnoměrější v Evropě (tzv. sociální nůžky). Trochu opak je pravdou. Počet vozidel na obyvatele je ten "problém". Rodiny si nechávají stará auta jako druhá až třetí do rodiny, starší auta "dědí" děti, atd. Proto máme více aut i než např. USA. Souvisí to i s nízkým zdaněním starých automobilů (vždyť za starou škodovku stačí platit povinné ručení v řádech pár stokorun a prodat se ji - i kvůli ekodani - jednoduše nevyplatí). A ten poměr - vozidlo na obyvatele neustále u nás roste. Jen za posledních 5 let z 2,3 na 1,8 obyvatele ČR na 1 auto. To je to celé tajemství vážení páni ekonomové, analytici a statistici.