Vlákno názorů k článku Přehledně: Kolik stála auta v Československu na konci 70. let? od David - Životní náklady v té době byly určitě menší....

David (neregistrovaný)
Životní náklady v té době byly určitě menší. O tom žádná. Nájem 2+1 100 Kč na měsíc. Ale plat byl tak 1500 Kčs. Takže našetřit na novou škodu 105 56 000 KČS také nebylo nějak lehké. A v roce 1975 moje babička, brala důchod 330 Kčs! A to celý život, tvrdě pracovala. Tak že žádný luxus. A to vůbec nehodnotím omezený výběr značek aut. Dnes je aut podstatně víc než tehdy. A různých světových značek. Počet registrovaných vozidel překročil pět a půl milionu! Takže o čem se tu bavíme! Ano náklady jsou větší. Ale taky ne všude. Rozdíl je Praha a větší města. Když bydlíte v menším městě, ve vlastním bytě nebo domě, tak to není tak hrozné. A jak zkrásněla naše města, a vesnice snad vidí každý. Zateplené paneláky. Nové fasády. Tak že vždycky záleží na úhlu pohledu. Slušný člověk, který má práci, a něco umí. Se má určitě líp než tehdy. Kdy se měli všichni, stejně špatně.
Zdeněk Blahna (neregistrovaný)
No jestli jste za komančů dělal za 1500,tak jste musel být pěkný lempl.Já v prvním zaměstnání jsem měl základ 2300 a k tomu prémie.V r.75 už jsem měl úplně běžně plat 5200 a před převratem v r.89 jsem měl plat 6800-7300.A to prosím v dělnické profesi,bez členství ve straně.Jen jsem dělal ne na tabulkový plat,ale celu tu dobu jsem jel na akordní mzdu.To šlo dělat mimo kancelářských prací prakticky v každé profesi.Těch 1500 co uvádíte měla hajzlbába a šatnářka ve 3.plat.třídě. A i ta všemi zavrhovaná uklízečka v 4.plat .třídě měla 1800-2200Kčs.
Parabellum (neregistrovaný)
Na 2200 hrubého se dostala zdravotní setra po 3 letech praxe, a nástupní mzda VŠ - lékaře, učitele, inženýra byla 1850 Kč HRUBÉHO. A proto se Vám ten socík položil vy špíno bolševická.