Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Přehledně: Kolik stála auta v Československu na konci 70. let?. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Nově přidané názory se na webu objeví až po schválení redakcí.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
kremák (neregistrovaný)
Takto se to počítat prostě nedá. Na průmerný plat dosahoval téměř každý, dnes tak max 50%, dále náklady na bydlení byly 10%, dnes je to 50% z platu, zdravotnictví zdarma, škola a vše co se jí týká také zdarma, dnes na vše nemalé náklady, já to vidím asi tak, že normální běžný člověk, průměrně vzdělaný zaměstnanec se má zhruba stejně jako dřív, je tak tak, z ruky do huby, od výplaty k výplatě. Ano má lepší auto, lepší zařízení, může si půjčit na dovolenou a jet třeba na severní pól, ale pak suší hubu, v lepším případě. to je ale moderní dobou a celkovým vývojem. Dřív byly některé věci tak drahé, že na ně lidi prostě neměli ani náhodou, tudíž je prostě neřešili, dnes si mohou teoreticky dosáhnout na vše, avšak za jakou cenu. Zadlužení a pak exekuce, a zničený život, v lepším případě celoživotní zadlužení. Dřív banka půjčila jen těm, a tolik, na kolik měli. dle mého názoru se to prostě ani nedá už srovnávat. Někteří dnešní propagandisté používají příměrů a srovnání vše jak se jim to hodí, vezmou plat s z šedesátek a srovnají to s platem z dnešní doby. vy berou nejlevnější škodovku a srovnají to ze škodovkou z té doby, která stála de. facto stejně. To samé dřívěší náklady na živobytí pominou, jelikož se jim to nehodí do krámu, naopak ze současnosti vypíchnou nějaký odhad průměrného platu, který je cca 30.000,-, samozřejmě v hrubém, na který většina ani nedosáhne, další velké množství na něj sice dosáhne, avšak se jedná o živnostníky, kterých je nezanedbatelně, kteří v tom mají i mnohdy náklady. mnohem více odpracovaných hodin....., výsledný plat nakonec není o moc větší, než mají zaměstnanci apod. JAk jsem říkal, ty doby se prostě už spravedlivě a objektivně srovnávat nedají. Tudíž dnešní liberární fanatici(mnozí v té době ani nežili a ví o ní kulové) si budou tvrdit své, naopak zatvrzelí komunisté budou přecházet ty sračky, v kterých jsme žili a budou vypichovat jen to dobré. KAždý vzpomíná rád na své mládí, v dětství ho politika a děni kolem většinu nezajímalo, tudíž je to i pochopitelné. ZA minulostí by se měla udělat tlustá čára a na tyhle hovadiny se prostě už vykašlat!