Centrum Prahy čekají velké komplikace. Ve čtvrtek bude uzavřena Národní ulice kvůli akci Den bez aut

1 nový názor
Autor: Redakce
  • Ve čtvrtek 22. září bude zcela uzavřena Národní ulice 

  • Očekávat můžeme velké dopravní komplikace

  • V okolních ulicích bude navíc omezeno parkování 

  • Rada magistrátu hlavního města Prahy prohlásila akci za veřejný zájem

Pokud jste si nevšimli, aktuálně probíhá akce s názvem Evropský týden mobility. Ta v Praze vyvrcholí 22. září, což je čtvrtek, kdy proběhne Den bez aut. To bude v praxi hlavního města znamenat kompletní uzavírku velmi frekventované Národní ulice, kam bude smět pouze hromadná doprava, cyklisté a pěší.

Akci povolila rada HMP už v červenci na základě toho, že Evropský týden mobility prohlásila za veřejný zájem. Charakterem bude celá akce připomínat uzavření Smetanova nábřeží. Na silnici vzniknou příjemné odpočinkové zóny v těsné blízkosti projíždějících tramvají, chodníky budou zablokovány stánky, aby pěší každopádně museli na silnici, a vše bude doprovázeno zajímavým programem.

bezaut Takto vypadá odborný náčrt situace v ulici Národní, který najdete v usnesení rady hlavního města Praha. Princip je stejný jako při uzavření Smetanova nábřeží
bezaut_4 Když uzavřete páteřní komunikaci, nadělá to velké potíže, což pěkně dokládá plánek připravených objížděk. Doprava se přelije do úzkých uliček

Pro řidiče to bude znamenat velké komplikace, protože kromě uzavření Národní ulice a tedy i zákazu parkování na vyznačených  místech bude zakázáno parkovat také v částech sousedních ulic Na Perštýně, Karolíny Světlé, Ostrovní a Voršilské (aby bylo možné se na jejich konci otočit). Paradoxem je, že ve všech zmíněných ulicích jsou již zavedeny zóny placeného stání, kde řidiči museli zaplatit za to, aby měli teoretickou jistotu, že zaparkují tam, kde potřebují. Garantem akce je odbor rozvoje, financování a organizace dopravy.

O tom, jak složitá situace na řidiče čeká, svědčí třeba plánky objízdných tras, které najdete v usnesení hlavního města Prahy k účasti na Evropském týdnu mobility. Z hlavní ulice, kde je stejně neustálý hluk od velmi frekventované tramvajové dopravy, budou automobily vyhnány do okolních obytných ulic, které jsou navíc velmi často jednosměrné.

Pokud se ptáte, proč musí být uzavřena tak frekventovaná ulice, důvodů je několik. Cílem je ukázat, jak pěkné by to bylo, kdyby byla pěší zóna protažena z ulice Na Příkopě až k Vltavě. Zároveň se prostě v rámci Evropského týdne mobility uzavírají významné frekventované ulice, třetím důvodem je pak skutečnost, že je na Národní ulici řada obchodů, pro které je údajně podobná akce zajímavá. Nebude se tedy opakovat navážení stánků tak, jako to bylo v případě Smetanova nábřeží. Den bez aut připadá na 22. září, proto se vše koná ve čtvrtek a ne třeba v sobotu.

Uzavřená Národní ulice bude využita k prezentaci nákladních kol, skládacích kol, k prezentaci chůze naboso, kterou si budete moci dokonce také vyzkoušet. Celkové sdělení akce shrnuje magistrát na svých oficiálních stránkách takto: „Na mezinárodní Den bez aut bude frekventovaná ulice Národní uzavřena pro motorová vozidla a její prostor bude patřit pěším a cyklistům. Jeho doprovodný program nám pomůže uvědomit si dopad výfukových plynů automobilů na životní prostředí.

Kompletní uzavření Národní ulice je naplánováno na 22. září od 00:00 do 24:00 hodin. Zajisté se máme na co těšit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?